Surutka se preporučuje tokom dijeta za mršavljenje jer proteini iz surutke pospešuju skidanje sala i pozitivno utiču na povećanje mišićne mase.Da bi trajno smršali i da vam se kilogrami ne bi vratili posle dijete od velike važnosti je da povećate mišićnu masu.Razlog za to je prost…mišići su naveći potrošači kalorija pa što ih više imamo imaćemo manje sala jer oragnizam mora da troši kalorije na njihovo održavanje.Ako se opredelite za dijetu sa surutkom od velike važnosti je i fizička aktivnost i to pre svega ona usmerena na mišiće nogu.Razlog za to je opet jednostavan… mišićna masa na nogama je veća od mase svih ostalih mišića ljudskog tela.Na naogama ćete najlakše dodati velike potrošače kalorija u budućnosti što će vam osigurati dugoročno vitku liniju!

Surutka je nusprodukt u proizvodnji sira. Kada se gruševina (zgrušeno mleko) razdvoji u centrifugi na čvrstu i tečnu komponentu, mlečna, prozirna tečnost (surutka) se ocedi. Bogata je proteinima, vitaminima kompleksa B i mineralnim materijama kao što su kalcijum, kalijum i natrijum.

surutka za mrsavljenje

Medicinska dejstva: Proteini surutke sadrže esencijalne aminokiseline, neophodne čoveku i ne morate da popijete puno surutke da biste uneli dovoljnu količinu proteina. Štaviše, surutka sadrži visoku koncentraciju vitamina kompleksa B koji su preko potrebni u periodima stresa i napetosti.

Primena: Tretmani surutkom popularni su za mršavljenje i dijete radi pročišćavanja organizma. Zbog visokog sadržaja proteina, mišićno tkivo ne redukuje se tako brzo kao kod ostalih dijeta.

Savet: Nemojte piti surutku koja je obogaćena ukusima i voćnim aditivima jer najčešće sadrži previše šećera. Šećer bi trebalo da izbegavate u toku posta.

Post i surutka

Jedan ili dva dana mesečno, pijte litar i po do dva litra surutke u pet do sedam navrata. Možete pojesti i koje parče voća. U toku ovog tretmana, morate biti opušteni; stoga se preporučuje da dani kada pijete surutku budu dani vikenda. Žeđ možete utoliti kiselom vodom ili čajem. Ovi dani posta služe prvenstveno za pročišćavanje organizma.

Dijeta na bazi surutke

Dijeta na bazi surutke je, u stvari, desetodnevni post u toku kojeg pijete i do tri litra surutke dnevno, u nekoliko manjih porcija. Da biste osvežili dijetu, surutku možete pomešati sa nezaslađenim voćnim sokovima. U toku ovog tretmana, izbegavajte čvrstu hranu.

Umerena dijeta sa surutkom

Pijte jedan litar surutke dnevno u periodu od sedam do četrnaest dana. Dijetu prati obilan unos voća i povrća, kao i niskokalorična hrana. Pored ovoga, trebalo bi da pijete bar dva litra biljnog čaja i vode dnevno.Od čajeva je dobro da izaberete neki koji ima efekat na mršavljenje kao što je na primer čaj od korena maslačka ili zeleni čaj.

Saznaj više>>> Čaj od korena maslačka
Zeleni čaj

Surutka za sportiste

Ako se bavite nekim sportom i imate potrebu da skinete nekoliko kilograma surutka je prava namirnica za vas i što pre bi je trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

Surutka je veoma bogata elektrolitima, hidrira i daje energiju pa je najbolja zamena za veštačke suplemente i nezdrava energetska pića.U današnje vreme proteini surutke su sastavni deo ishrane svakog sportiste.Proteini iz surutke omogućavaju brz oporavak i povećanje mišićne mase posle treninga.

.