U borbi protiv suvišnih kilograma mnogi će vam savetovati da krenete na iscrpljujuće treninge ili otpočnete rigoroznu dijetu, ali kako tvrdi američki neurolog Danijel Amen, dovoljno je da otkrijete koji ste tip ličnosti iu skladu sa tim otpočnete svoju dijetu, piše britanski sajt “Dejli Mejl” .

Umesto da pojurite u teretanu trebalo bi da odredite svoje slabosti i shvatite šta je to što vas tera da jedete. Doktor Amin je nedavno objavio i knjigu u kojoj tvrdi da je osobe sklone gojenju moguće klasifikovati u pet kategorija: kompulsivni, impulsivni, kompulsivno-impulsivni, tužni ili emocionalni i teskobni tip ličnosti.

STA jesti

KOMPULSIVNI TIP

Vi pripadate ovom tipu ukoliko volite da se svađate, skloni ste ekscesima i imate problema sa nesanicom.

Ovaj tip ima tendenciju da se fokusira samo na hranu. Iako proteini ne goje, te namirnice povećavaju fokusiranje, a obzirom da ga kompulsivne osobe imaju napretek, trebalo bi da umesto proteina jedu više složenih ugljenih hidrata. Oni će pomoći da telo proizvede više serotonina koji podiže raspoloženje.

ŠTA JESTI: Smeđi pirinač, losos, banane, ćuretinu, semenke suncokreta

IZBEGAVATI: Kofein i namirnice bogate proteinima

IMPULSIVNI TIP

Ovoj grupi pripadate ukoliko jedete i kada niste gladni, lako vas je omesti, neorganizovani ste i stalno kasnite.

Trebalo bi da izbegavate ugljene hidrate i šećer, jer oni povećavaju raspoloženje i smanjuju nivo samokontrole. Ukoliko mislite da ste ovaj tip ubacite što više piletine i žitarica u ishranu, jer poboljšavaju koncentraciju.

ŠTA JESTI: Odreske, piletinu, ćuretinu, jaja, žitarice i zeleni čaj

IZBEGAVATI: Ugljene hidrate i šećer.

KOMPULSIVNO – IMPULSIVNI TIP

Pripadate ovom tipu ukoliko imate karakteristike kompulsivnih i impulsivnih osoba, i razmišljate o hrani tokom celog dana. Ovaj tip treba da se fokusira na vežbanje i redukovanje ishrane jer je to najbolji način da se oslobodi viška kilograma.

ŠTA JESTI: Mnogo zelenog čaja

SAVET PLUS: Boravite što češće na Suncu

EMOCIONALNI TIP

Vi ste emocionalni tip ukoliko ste skloni teskobi, imate glavobolje, često se dosađujete, osećate se usamljeno i imate nizak nivo samopouzdanja.

Ovaj tip mora da poveća unos omega-3 masnih kiselina koji smiruju telo.

ŠTA JESTI: Jaja, orahe, lešnik, brokoli

IZBEGAVATI: Alkohol i kofein

TESKOBNI TIP

Vi ste teskobni tip osobe ukoliko često patite od bola u mišićima, grizete nokte, imate česte glavobolje, stidljivi ste i osećate se neprijatno u društvu.

Neurolog Danijel Amen kaže da ove osobe koriste hranu kao neku vrst leka protiv osećaja napetosti, nervoze i straha.

ŠTA JESTI: Mlečne proizvode, agrume, španać, bademe

IZBEGAVATI: Alkohol i kofein