jo jo efekatMnogi ljudi priznaju da su probali sve moguće dijete koje postoje , da su uspevali izgubiti višak kilograma kako bi ih ubrzo povratili po prestanku pridržavanja određenog tipa ishrane i da to jako dugo rade u nekim slučajevima i preko 20 godina .

Začarani krug od gubljenja viška kilograma do ponovnog vraćanja ili još veće težine je nazvan jo jo efekat. Ovo stalno gubljenje i nadoknađivanje kilograma nesumnjivo ima negativan efekat na zdravlje , može smanjiti imunitet , povećava rizik od sticanja povišenog krvnog pritiska .

Nutricionisti veruju da jo jo efekat tj. gubiti višak kilograma nekom dijetom kako bi ih vrlo brzo nadoknadili, oštećuje mehanizam kojim se kontroliše telesna težina.

Ugledni američki lekar Michael L. Dansinger smatra da je za našu debljinu genetika odgovorna samo 10%, a 90% odgovornosti snosimo sami zbog svog životnog stila.

Za gubitak suvišnih kilograma mnogo je važnija brzina mršavljenja nego količina istopljenih kilograma

Dansinger je bio jedan od autora poznatog istraživanja objavljenog 2005. u časopisu The Journal of the American Medical, u kojem se upoređivala efikasnost 4 najpoznatije dete, Atkinsonove, zonske, dete Ornish i Vight Vatchers.

Nijedna se nije pokazala mnogo efikasnijom od druge, a za uspešnost svake bila je presudna odlučnost ispitanika da u tome istraju.

Dansinger iz toga zaključuje da nam idealna dijeta nije zapisana u genima. Smatra da je mnogo važnije da li je ona usklađena sa našim prehrambenim ukusima i životnim stilom.

Kako izbeći jo-jo efekat?

Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Australiji potvrdilo je da je za gubitak suvišnih kilograma mnogo važnija brzina mršavljenja nego količina istopljenih kilograma.

Konkretno, ispitanici koji su izgubili razumnih 10% telesne težine doživeli su ključnu promenu u nivou leptina, hormona zaduženog za regulisanje apetita.

Želite li zadržati liniju, mršavite postepeno i sporo, gubeći po 10% težine

U čemu je stvar? Leptin funkcioniše poput glasnika između tela i mozga, tačnije hipotalamusa, kojem dojavljuje količinu raspoloživih rezerva energije.

Kako ga proizvode masne ćelije, nizak nivo leptina upozorava mozak da organizmu preti manjak pa dolazi do uzbune koja se manifestuje kao osećaj gladi.

Nakon drastično brzog mršavljenja, ne samo da se povećava osećaj gladi nego dolazi do usporavanja metabolizma pa se telo grčevito drži svake kalorije koju dobije.

Jedan od glavnih razloga jo-jo efekta nakon takve dijete upravo je u leptinu. I dok spolja možemo delovati mršavo, naš “debeli mozak” bombarduju visokog nivoa leptina, koji se grčevito želi vratiti na prvobitnu kilažu.

Želite li izbeći jo-jo efekat i zadržati dobru liniju, mršavite postepeno i sporo, gubeći po 10% težine. Održavajte tu kilažu pola godine kako bi vam se metabolizam “rekalibrirao” pa se tek onda počnite rešavati sledećih 10%.