Za grejpfrut se zna da pomaže u mršavljenju još od tridesetih godina XX veka, kada je postao poznat kao deo čuvene Holivudske dijete. Istraživanja su pokazala da sadrži enzime koje sagorevaju masti i da može mnogo pomoći u mršavljenju, mada postoje i neki koji mu osporavaju ova čudesna svojstva. Zato su istraživači sa univerziteta Berkli u Kaliforniji sproveli istraživanje kako bi proverili da li sok od grejpa pomaže u gubitku telesne težine. Rezultati su pokazali da sok od grejpfruta svakako stimuliše mršavljenje, smanjuje nivo glukoze u krvi i poboljšava toleranciju na insulin… bar kod miševa.

Držite dijetu baziranu na masnoćama? Samo dodajte sok od grejpa

Istraživači su ispitivali efekte soka od grejpa kod ljudi koji drže dijetu sa visokim procentom masnoća (dijete sa visokim procentom masnoća, posebno ako sadrže dosta ugljenih hidrata, izazivaju gojenje).
grejpfrut za mrsavljenje
Tokom 100 dana, pet grupa miševa je hranjeno različitim vrstama hrane sa visokim ili niskim nivoom masnoće. Tokom ovog istraživanja, istraživači su svakoj grupi davali čist sok od grejpa zaslađen saharinom i u različitim količinama. Kontrolisan je unos kalorija, nivo fizičke aktivnosti i apsorpcija nutrijenata i rezultati su upoređeni sa kontrolnom grupom kojoj je davana masna hrana i voda zašećerena glukozom i veštačkim zaslađivačima.
Rezultati su potvrdili da sok od grejpfruta pomaže mršavljenje. Miševi kojima je davana masna hrana i obična voda su dobili 18% više telesne mase nego oni kojima je davana ista takva hrana i sok od grejpfruta. Onima koji su pili sok od grejpfruta je nivo šećera u krvi opao za 13-17%, a nivo insulina čak trostruko! Grupi miševa koja je bila na dijeti sa niskim nivoom masti nije smanjena telesna težina, ali se zato nivo insulina dvostruko smanjio.

Naučnici još uvek ne znaju koji to sastojak grejpfruta utiče na mršavljenje. Iz soka grejpa su izolovali supstancu poznatu kao naringin, za koju se ranije smatralo da sagoreva masti. Dali su je jednoj grupi miševa koja je jela masnu hranu i drugoj, koja je takođe jela masnu hranu sa metforminom – lekom koji koriste dijabetičari kako bi snizili nivo šećera u krvi. Naringin je samo smanjio nivo šećera u krvi, kao i lek koji smanjuje nivo glukoze u krvi, ali nije imao efekta na mršavljenje, što znači da narigin nije odgovoran za mršavljenje, ali očigledno u grejpu postoji neki drugi misteriozni enzim.

Benefiti od uzimanja soka od grejpa

Naravno, potrebno je da se sprovedu istraživanja na ljudima ako bi se utvrdilo da li sok od grejpfruta zaista utiče na mršavljenje, ali u svakom slučaju, pošto ne postoje nikakve neželjene nuspojave kad je u pitanju ovaj sok, zašto ne biste sami sproveli eksperiment? Započnite dijetu koja se bazira na masnoćama i sa niskim nivoom ugljenih hidrata i tokom dijete pijte sok od grejpfruta ili jedite grejpfrut za mršavljenje i vidite da li pomaže da brže smršate. Postoje i druge dobre stvari kojima sok od grejpa doprinosi poboljšanju Vašeg zdravstvenog stanja, uključujući smanjivanje rizika od šloga, smanjivanje krvnog pritiska, prevenciju karcinoma, bolji rad srca, bolje varenje i zdraviju kožu.
POVEZANO >>> Grejpfrut dijeta