10 kila

Kada je mršavljenje u pitanju, mnogi ljudi se vode samo ukupnim brojem kalorija koje unose. Međutim, ono što je posebno važno jeste doba dana kada unosite određene namirnice.

Kod ove dijete, važno je da se vodite izrekom “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah”, što preporučuje i Danijela Jakubovic, autorka knjige “Dijeta velikog doručka”.

Jakubovic tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro delovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaći mršavljenje, ali i uravnotežiti hormone i sagoreti masne naslage.

10 kila

– Obilan doručak zapaliće metabolizam, ali ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Pridržavate li se svih pravila dijete, za 30 dana možete smršati i do 10 kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju – kaže Jakubovic.

Kod strožije verzije “Dijete Velikog doručka” za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, premda postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

– Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutro nakon dve nedelje će se prilagoditi i buditi gladni – ističe Jakubovic.

Evo šta možete jesti:

Svaki dan započinje obilnim doručkom i odvajanjem barem pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka koji autorka ističe sastoji se od omleta s 3 belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, pahuljice od celog zrna žita, s 200 ml mleka, smudija od jagode i čokoladnog kolača.

Iz dana u dan jedan se doručak treba sastojati od sedam porcija proteina, među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masnoća i jedna porcija slatkog dezerta.

Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedna porcija voća. Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.

Napomena: Svaki organizam reaguje različito. Ukoliko niste sigurni da bi vam ovaj način ishrane odgovarao, posavetujte se sa vašim lekarom.