Hormoni, loša cirkulacija ili jednostavno čist hedonizam?

Većina ljudi pati od čestog variranja kilaže tokom života. Američki naučnici su se pozabavili tim fenomenom i zaključili da postoji šest vrsta gojaznosti. Pronađite svoj profil, pa ćete i znati kako da smršate.

Neaktivna gojaznost. Za ovaj tip je specifično gomilanje kilograma u gornjem delu tela – od kukova do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija, konstantno sedenje i jako malo kretanja.

Debljanje – uživanje u hrani. Kod ovog tipa ljudi, kilogrami se skupljaju oko struka, poput šlaufa. On je pokazatelj nenormalnog hedonizma u nezdravoj hrani – namirnica puna šećera, soli i masnoća.

debeli

Gojaznost – depresija. Ovaj tip debljanja, masnoće se skupljaju od donjeg dela trbuha do kolena, a posebno u nogama i zadnjici. Najveći uzrok je depresija i bezvoljno življenje. Telo u takvim stanjima je u pripravnosti, te na tim delovima čuva rezerve. Ovaj tip gojaznosti je češći kod žena.

Venska gojaznost. Venska cirkulacija je jedan od uzroka debljanja, prouzrokovana genima, manje nego životnim navikama. Salo se najviše skuplja oko trbuha, a pošto je reč o genetskoj predispoziciji, smanjenim protokom krvi u predelu trbuha dovodi do usporavanja metabolizma. Stanje se pogoršava konzumiranjem cigareta i alkohola. Fizička aktivnost je jedino rešenje.

Aterogenska gojaznost. Višak kilograma se vidi u donjem delu tela, a uzrok je takođe genetski. Stanje se pojavčava ako imate loše životne navike – stalno ispijanje kafe, alkohol, cigarete, jako malo sna i kretanja. Znate šta treba da menjate.

Glutenska gojaznost. Loša reakcija na ovaj sastojak dovodi do skupljanja kilograma od prsa do kukova. Češća je kod žena, a najviše ih može zadesiti tokom puberteta, trudnoće i menopauze. Izbacite gluten i počnite da radite na dobijanju mišićne mase.