saveti mrsavljenjeSaveti za uspešno mršavljenje

Maksimalno izbegavati…
-Šećer, kako beli, tako i integralni, s obzirom na to da su obe vrste visokokalorične namirnice. Ukoliko je to neophodno, šećer se može zameniti sintetičkim zaslađivačem, ali uvek u umerenim količinama. Najbolje je odviknuti se od zaslađivanja hrane u cilju mršavljenja i privikavanja na zdrav način ishrane;

-Alkoholna pića: aperitive, piva, digestive, likere, vino;

-Zašećerene napitke: voćne sokove sa šećerom, limunade, voćne nektare, gazirana pića, sodu;

-Slatkiše i marmelade: bombone, žvake, čokolade, marmelade, voće u sirupu, sušeno voće, sladolede, sirupe, slatke voćne kolače, kolače uopšte, šerbet.

Skoro uvek izbegavati…

-Namirnice bogate mastima: masno meso, suhomesnate proizvode, kobasice, pavlaku, kremaste sireve, slaninu;

-Plodove bogate mastima: avokado, bademe, lešnike, kikiriki, orahe, masline, pinjole, pistacije;

-Hranu pripremljenu sa mastima: prženu hranu, sosove, masne začine.

Za uspešno mršavljene održavati pravilne navike u ishrani

-Organizovati ishranu u tri glavna obroka sa jednim do dva manja dodatna, naročito ukoliko imamo apetit između obroka, ili smo naviknuti da često mezimo.

-Ne preskakati obroke, niti jesti između njih.

-Da bi se smanjio apetit, treba jesti dovoljne količine hrane, naročito povrća i voća.

-Uspešno mršavljenje nije uvek povezano sa unošenjem manjih količina hrane, već se sastoji u pravilnoj ishrani i upotrebi namirnica koje manje goje, a daju veći osećaj sitosti.

-Jesti polako je jedan od najvažnijih saveta za uspešno mršavljenje; hranu treba temeljno žvakati. Što više pljuvačke potrošimo, to ćemo manje jesti.

-Ne treba se ograničiti na određenu dijetu, s obzirom na to da je mnogo bolje promeniti navike zauvek. Promene u cilju mršavljenja su bolje ukoliko su manjeg obima i trajnog karaktera, nego ukoliko su drastične, i pri tom primenjene samo tokom nedelju dana. Priviknuti organizam na manje količine hrane i na manje kalorija nije uvek jednostavan proces, ali je mnogo efikasnije promeniti navike nego promeniti samo dijetu.

Obilje tečnosti
Treba piti minimum litar vode dnevno; jednu do dve čaše tokom obroka, a ostalu količinu raspodeliti na čitav dan. Voda se takođe može unositi putem čajeva ili čorbe od crnog luka i celera, i to van obroka. Podsećamo da tečnosti takođe mogu da ublaže osećaj gladi.

Meriti težinu samo jedanput nedeljno
Zapisivati težinu u sveščiću. Mnogo češćim merenjem može se izgubiti volja jer ima dana kada se ne izgubi nimalo od viška kilograma. Čestim proveravanjem telesne težine nećemo više smršati.

Unapred i napismeno programirati obroke
Listu za kupovinu treba napraviti nakon već osmišljenih obroka. Važno je ići u prodavnicu nakon jela, jer ćemo na taj način izbeći kupovinu nepotrebnih namirnica.

Vežbati
Fizička aktivnost je nesumnjivo veoma važna za uspešno mršavljenje. Potrebno je šetati od pola do jednog sata dnevno, baviti se nekim sportom ili upisati se u teretanu, čime stvaramo obavezu vežbanja.

Naučiti da prepoznamo psihološku glad
Ne treba brkati psihološku glad ili apetit sa fiziološkom glađu koja nastaje usled nedostatka hrane u organizmu. Mnoge gojazne osobe, ili one sa viškom kilograma ne jedu mnogo usled snažnog osećaja gladi, već zbog toga što im je apetit veliki. Često jedemo usled uznemirenosti, depresije ili dosade. Ukoliko apetit osetimo uvek u određeno vreme, trebalo bi upravo za taj period da odredimo neku aktivnost.

Nagraditi napore
Iako je hrana zadovoljstvo, ono nije i jedino koje postoji.

Ne prepustiti se pritiscima reklama
Slike fizičke savršenosti koje prikazuju mediji su nerealne. Većina nerrla idealno telo, niti će ga ikada imati. Uprkos ovoj činjenici, možemo poboljšati svoj stas, što je mnogo lakše nego što se čini na prvi pogled.

Posmatrati svoju unutarnju stranu
Treba da zaboravimo na mit da će se naš život radikalno izmeniti ukoliko prilagodimo svoje telo utvrđenim kanonima lepote. Život se menja kada uredimo svoju unutrašnjost.