rigorozne dijeteKako telo nije naviknuto na manjak kalorija, nagla promena režima ishrane kao u slučaju rigorozne dijete dovodi do telesne iscrpljenosti i prehrambenog deficita, a dugoročno može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Pomoću rigorozne dijete lako je skinuti nekoliko kilograma, pa i više, ali teško je održati novostečenu kilažu, teško je menjati svoje životne i prehrambene navike. A zbog još jedne greške koju radite kada brzo mršavite (a jasno je da želite što brže skinuti sve što vam se taložilo godinama), kilogrami se, kako su brzo otišli, brzo i vrate. I što je najgore, vratiće se i više kilograma nego što ste ih izgubili, tzv. jo-jo efekat. Tako ste opet razočarani, opet tražite neku drugu rigoroznu dijetu i čarobnu pilulu. A toga nema, sve je u vama, u vašoj glavi.

Nedeljno je najzdravije gubiti 0,5-1 kilogram telesne težine, a višak koji imate svakako treba skinuti. Treba smršati pre svega zbog zdravlja. Svaki kilogram više opterećuje srce i kardiovaskularni sistem, jetru, gušteraču, ceo digestivni trakt, kičmu (kilogram težine više opterećuje kičmu za 10 kilograma više), kukove i kolena, dakle negativno utiče na ceo organizam. Višak kilograma uzrok je često i povišenog holesterola ili šećera u krvi, povišenog krvnog pritiska, čak i nekih tumora, neplodnosti itd.

Dijete u bilo kojem obliku po svojoj prirodi su energetski oskudne. Smanjenje unosa kalorija glavna je poenta držanja dijete. Upravo zbog toga treba izbegavati nagle i brze tzv. rigorozne dijete koje dovode do instant detoksikacije organizma i brzog gubitka kilograma. Kako telo nije naviknuto na manjak kalorija, ovakva promena režima ishrane dovodi do telesne iscrpljenosti i prehrambenog deficita, a dugoročno može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Kod osoba koje naglo krenu na rigoroznu dijetu često se znaju pojaviti simptomi kao što su pospanost, glavobolja, nedostatak energije, opšti pad imuniteta i problemi sa koncentracijom.Brze rigorozne dijete, takođe ne menjaju navike u ishrani iz temelja što dovodi do jo-jo efekta i brzog vraćanja izgubljenih kilograma.

Preporučuje se da postepeno smanjujete dnevni unos kalorija, da rigorozne dijete sprovodite kroz najduže dve nedelje i da, kada se dijeta završi, ponovo postepeno uvodite namirnice kaloričnije kroz period od nekoliko dana.