Da li su se i vaši trbušnjaci pretvorili u malo burence a sve kao posledica ispijanja piva u noćnim izlascima tokom poslednjih godina? Ne brinite niste jedini.Većina pivopija imaju sklonost ka razvijanju pivskog stomaka,naročito muškarci u godinama.

Međutim,da li je pivo glavni krivac efekta ,”pivskog stomaka”?

Pivski stomak nemaju samo pivopije – ima i onih koji uopste ne konzumiraju pivo a opet imaju veliki stomak. Prema tome, šta je zapravo razlog razvijanja ove pojave kod muškaraca i kod ponekih žena?

Šta uzrokuje pivski stomak?

Dakle,ne mora pivo biti glavni krivac vašeg nezadovoljstva izgledom, nego unošenje velikog broja kalorija je pravi razlog što vaš stomak ne izgleda kao nekada i što možda nećete stati u vaše stare pantalone od pre par godina.Preveliko unošenje kalorija – bilo da su od alkohola,slatkastih napitaka ili velike porcije hrane povećava stomačno salo.Međutim,čini se da alkohol ima posebnu ulogu sa taloženjem masti na stomaku.

“Generalno,činjenica je da unošenje alkohola povezano sa većim stomakom i veím obimom struka, jer kada konzumirate alkohol, jetra sagoreva alkohol umesto masnoća,” izjavljuje Dr Majkl Džensen,endokrini ekspert i istraživač na polju gojaznosti na Majo klinici u Ročesteru, Minesota.

pivski stomak

Pivo takođe snosi deo krivice,jer sa njim je lako preterati a u pivu se nalaze velike količine kalorija.Prosečno flaša piva od 0,5 l sadrži 150 kalorija, pa recimo ako popijete par piva zaredom unećete preveliku količinu kalorija na jedan obrok.

I da ne zaboravimo,tu su i kalorije od hrane koje se pomešaju sa kalorijama od piva.Alkohol takođe povećava i vaš apetit.Verovatno ste primetili, kada pijete pivo na žurci ili u kafiću da se često konzumira hrana kao što je pizza, pileća krilca, druga pržena hrana, kikiriki, čips, grickalice….Nekako jednostavno idu jedno sa drugim,zar ne?

Zašto se salo skuplja u stomaku?

Kada unesete više kalorija nego što vaš organizam može da sagori,ostatak tih kalorija se razlaže na masti.Mesto gde vaše telo čuva te masti zavisi od vaših godina,pola kao i hormona.

Dečaci i devojčice započinju pretežno sa sličnim mestima čuvanja viška masti,međutim sve se menja u pubertetu.Žene imaju više potkožnih masti nego muškarci, pa se višak tih kalorija i masti uglavnom razloži na više mesta – u rukama, butinama, zadnjici pa i na stomaku.

Pivski stomaci su istaknutiji kod starijih ljudi, jer kako starite vaše potrebe za kalorijama padaju a često postajete sve manje aktivni a tim lakše dobijate i na kilaži.

Kako nivo hormona opada sa godinama kod muškaraca i žena, tim su više skloni da talože salo oko struka.Žene u menopauzi koje su na hormonskoj terapiji su manje sklone da nakupljaju višak masti oko struka.
Dr Majkl Džensen je izjavio da prema istraživanjima pušači su takođe skloni da skladište višak masti na stomaku.

Šta je problem sa pivskom stomakom?

Stomačno salo oko struka ima mnogo važniju ulogu osim te da nećete osvojiti prvo mesto na takmičenju modela kupaćih kostima.Šalu na stranu, pivski stomak je povezan sa brojnim zdravstenim problemima, uključujući dijabetes tip2, visok krvni pritisak kao i kardiovaskularne bolesti.

Višak kilograma u butinama ili kukovima je manje rizičan nego višak u stomačnom predelu.Štaviše, potkožna mast koju možete uhvatiti rukom ispod struka,butina,kukova i zadnjice nije opasna kao stomačna mast koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji koja okružuje vaše unutrašnje organe a upravo je ovakva mast odgovorna za pivski stomak.
Visceralne ili stomačne masti unutar trbušnog zida se često mere obimom struka.

Još jedno istraživanje Dr Džensena ukazuje da kada vam obim struka prelazi 88,9 centimetara i kod muškaraca 101,6 centimetara imate povećan rizik od srčanih oboljenja, metaboličkog sindroma kao i same smrtnosti.On takođe navodi da su ovi podaci samo smernice, i preporučuje da nastojite da držite obim vašeg struka ispod ovih dimenzija.

Skidanje stomaka

Dakle ne postoji magična formula kojom bi se rešili pivskog stomaka, postoji samo proverena metoda sagorevanja kalorija a to je redovna fizička aktivnost.Razne dijete mononezasićenih masti i takozvanih “stomačnih masti” vam neće magično skinuti stomak, nego zdrava i nisko-kalorijska dijeta,zajedno u kombinaciji sa gore navedenom fizičkom aktivnošću.

Zbog povezanosti između kalorija iz alkohola i stomačne masnoće,najbolje bi bilo početi sa smanjivanjem unošenja alkohola.Izbegavajte pijanke i unošenje velikih količina alkohola jer one mogu dovesti do oštećenja jetre i ozbiljnih zdravstevnih problema.U dijetetskom priručniku iz 2010.godine, Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje konzumiranje jedne čašice alkohola dnevno za žene i muškarce.

Ljubitelji piva bi trebalo da pređu na svetlija piva,koja sadrže 100 kalorija ili manje i da smanje unos piva dnevno.Takođe možete uzeti u obzir da pijete alkohol samo vikendom,ili da zamenite alkoholna pića sa bezalkoholnim pićima sa niskim sadržajem kalorija, poput limunada, zelenih čajeva i slično.

I naravno, ne zaboravite da jedete pre noćnog izlaska.Jedan zdravi obrok pomoći će vam da uz piće koje budete konzumirali tokom večeri odolite nagonu za parčetom pice ili neke druge brze hrane.