pivo stomakAko dnevno popijete nešto više od pola litra piva nećete dobiti “pivski stomak” niti ćete se ugojiti, jer ne postoji mehanizam koji bi uticao na skladištenje masti u predelu stomaka kao posledica konzumacije tolike količine piva, pokazuju istraživanja. Ali, ako popijete više od litre piva dnevno i uz to prekomerno jedete, struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, naročito kod muškaraca, upozoravaju nutricionisti.

Dakle, umereno uživanje u pivu ne utiče na stvaranje “pivskog stomaka”, već je gomilanje masnog tkiva posledica prekomernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja.

Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju 3-6 decilitara piva, a za žene do 3 decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja telesne mase ili stomaka.

Pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko. U pivu je više od 90 posto vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu teosti. Ne sadrži masti, ima nizak udeo proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma.

Preterivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultiraće gomilanjem masnog tkiva. Časopis Nutrition Reviews prošle godine je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva, većim struka i debljinom, a svima je zajedničko da od umerenog konzumiranja piva nema opasnosti od “pivskog stomaka” i prekomerne težine.