Od litra piva ne raste stomak

pivo stomakAko dnevno popijete nešto više od pola litra piva nećete dobiti “pivski stomak” niti ćete se ugojiti, jer ne postoji mehanizam koji bi uticao na skladištenje masti u predelu stomaka kao posledica konzumacije tolike količine piva, pokazuju istraživanja. Ali, ako popijete više od litre piva dnevno i uz to prekomerno jedete, struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, naročito kod muškaraca, upozoravaju nutricionisti.

Dakle, umereno uživanje u pivu ne utiče na stvaranje “pivskog stomaka”, već je gomilanje masnog tkiva posledica prekomernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja.

Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju 3-6 decilitara piva, a za žene do 3 decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja telesne mase ili stomaka.

Pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko. U pivu je više od 90 posto vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu teosti. Ne sadrži masti, ima nizak udeo proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma.

Preterivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultiraće gomilanjem masnog tkiva. Časopis Nutrition Reviews prošle godine je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva, većim struka i debljinom, a svima je zajedničko da od umerenog konzumiranja piva nema opasnosti od “pivskog stomaka” i prekomerne težine.

Loading...
loading...
----