Limun je najefikasnija prirodna namirnica za mršavljenje koja može pomoći da skinete nekoliko suvišnih kilograma za nekoliko nedelja. Takođe limun znatno pomaže u celokupnom pročišćavanju organizma i znatno podiže nivo energije, toliko da možete ostati aktivni ceo dan i ne osetiti umor.

Ljudi generalno imaju tendenciju da se izgladnjuju kako bi izgledali savršeno u uskim pantalonama, ali ne obraćaju pažnju na to koliko štete time nanose svom zdravlju. Nekoliko najznačajnijih stvari do kojih dovodi izgladnjivanje su stres, nervoza i zamor. Gorušica, gasovi i oscilacije krvnog pritiska su još neke od posledica izgladnjivanja.

Limun za mršavljenje

Naučno je dokazano da je limun izvrstan za mršavljenje i odličan je izbor za gojazne osobe. Ovaj žuti voćni sok je takođe odličan za probavni trakt. Pomaže u radu creva i bržem izbacivanju štetnih toksina iz organizma. Takođe, odlično potiskuje apetit, čime kontroliše dobijanje na kilaži i ima zanemarljiv broj kalorija.

limun sok mrsavljenje

Iskorišćavanje unetih hranljivih sastojaka u telu se smanjuje zbog lošeg varenja, što je od suštinske važnosti za metabolizam i mršavljenje. Vitamin C u voću stimuliše apsorpciju kalcijuma u masne ćelije, što posledično dovodi do njihovog sagorevanja. To znači da se svako može lako otarasiti suvišnih masnih naslaga.

Kako iskoristiti blagotvorna svojstva limuna za mršavljenje?

– Čaša tople vode sa malo limunovog soka na prazan stomak, odmah nakon buđenja, će pročistiti čitav organizam

– Možda znate da pijenje 4-5 litara vode održava organizam aktivnim i ubrzava izbacivanje toksina iz organizma. Isto važi i za limunadu. Možete je piti uz svaki obrok i kad god osetite žeđ

– Sok od svežeg limuna je najbolji napitak. Ukoliko želite da začinite piće, dodajte kašiku javorovog sirupa ili malo kajenske paprike ili cimeta. Ukoliko pomešate limunov sok sa medom ili jabukovim sirćetom, napitak će Vas svakako osvežiti i hidrirati telo

– Ubacite limunov sok u obroke i salate. Obično se koristi da poboljša ukus raznim jelima, pogotovo plodovima mora. Može se koristiti i kao preliv za salate da bi bile ukusnije

– Limunova kora je bogata pektinom i odličan je izvor vlakana. U organima za varenje se pretvara u lepljivi gel i pomaže organizmu da smanji apsorpciju šećera

Postoji još mnogo bolesti i zdravstvenih tegoba koje se mogu izlečiti limunom. Neke od njih su mučnina, razne infekcije i astma. Takođe, limun je odličan za probleme sa jetrom.

Limun poseduje sve ove benefiti zahvaljujući tome što je bogat mineralima poput mangana, gvožđa, bakra, fosfora, kalijuma i cinka. Može pomoći u smanjivanju celulita tako što podstiče bolji protok krvi. Ojačava imuni sistem i čini da se uvek osećate svežim i odmornim. Sprečava srčana oboljenja i smanjuje rizik od infarkta. Antioksidansi koje sadrži takože smanjuju šansu da obolite od nekih vrsta karcinoma.

Povezano>>> Limun dijeta za mrsavljenje

Po kom principu funkcioniše mršavljenje uz pomoć limuna

Limun ima termogeno dejstvo, što reguliše metabolizam. Polifenoli koje sadrži pomažu u oksidaciji masnih ćelija i na taj način potpomažu mršavljenje. Polifenoli takođe sprečavaju skokove krvnog pritiska i odlična su prevencija za insulinsku rezistenciju.

Limun sadrži flavonoide koji ublažavaju upale i regulišu „potrošnju“ kiseonika u telu, što delimično ima značaj za održavanje telesne težine. Pomaže u apsorpciji hranljivih sastojaka u organizmu, što rezultira smanjenim osećajem gladi. Ubrzo ćete osetiti da nemate napade gladi između obroka.

Limun je čudesno voće sa mnoštvom dobrobiti po ljudsko zdravlje i lako je dostupno tokom čitave godine. Zato je preporučljiv svima koji žele da ostanu vitki i zdravi.
Saznajte više>>> Limun i limunov sok za mršavljenje