lekovito bilje cajevi mrsavljenjeOsnovni postulat za sve one koji žele da smršaju glasi: jedite MANJE! Odmah iza ovog pravila stoji još jedno – pazite ŠTA jedete! Pravilo broj tri glasi – NE VERUJTE u bajke. Nema čarobnog štapića koji će za veoma kratko vreme, zdravo i trajno rešiti problem gojaznosti. Da li biljke mogu da pomognu u procesu mršavljenja?

Efedra

Postoji veoma malo biljka koje stvarno utiču na smanjenje apetita i gubljenje masnih naslaga. Takva biljka je efedra (Ephedra sinensis) koja se vekovima upotrebljava u narodnoj medicini. Iz Kine, gde je zovu ma huang, raširila se celom planetom. Iz ove biljke farmaceutska industrija dobija alkaloid efedrin koji ima veoma važnu ulogu u lečenju astme i nekih srčanih tegoba. Efedra je veoma efikasna i kada je u pitanju ubrzavanje procesa mršavljenja jer uspeva da promeni proces korišćenja kalorija koje unesemo hranom. Umesto da se pretvaraju u masne naslage, kalorije koje nam nisu trenutno neophodne koriste se za povećavanje telesne temperature. Međutim, upotreba efedre kao i skoro svih alkaldnih biljaka strogo je kontrolisana i nikako se ne preporučuje da je upotrebljavate na svoju ruku i bez lekarskog nadzora. Ovo se posebno odnosi na ljude koji imaju povišen krvni pritisak i puls jer se može doći do srčanog udara.

Guarana

U drugoj grupi biljaka koje pomažu kod mršavljenja je guarana. Ova biljka iz brazilskih prašuma veoma je bogata kofeinom, ali za razliku od kafe, čaja ili kole kofein je u gurani tako ukomponovan sa ostalim sastojcima da ne ubrzava puls i na utiče na krvni pritisak, pa je upotreba ove biljke bolja i bezbednija. Guarana smanjuje apetit. Vekovima ova biljka upotrebljavala se među amazonskim plemenima za smanjenje osećaja gladi. Naravno, urođenici nisu želeli da stešu liniju, već nisu uvek imali dovoljno hrane. Upotreba guarane mora se, takođe, sprovoditi pod stručnim nadzorom. Ne pokušavajte da pijete energetska pića sa ekstraktom guarane u želji da smršate, jer ćete postići suprotno. Ova pića prepuna su šećera i veštačih dodataka koji će vas samo ugojiti.

Koka

U grupu biljaka koje smanjuju apetit ubraja se i koka. Lišće ove biljke Indijanci sa Anda vekovima su žvakali jer nakon toga nisu morali da jedu i spavaju danima. Naravno, upotreba koke nikako nije preporučljiva, a i velike su šanse da završite u zatvoru ako vam policija pronađe ovu biljku u kućnoj apoteci. Verovatno ćete smršati od zatvorske kuhinje, ali to sigurno nije dijeta za koju bi se većina dobrovoljno opredelila.

Postoje i one manje egzotične, a nama dostupne biljke koje regulišu probavu i podstiču izbacvianje vode iz organizma. Među laksativne biljke, koje se posebno preporučuju osobama koje pate od hronične opstipacije (u narodu pozante kao zatvor) spadaju laneno seme, plod komorača, maslačak i krušina. Ove biljke ne deluju purgativno i prejako kao što to čini sena. Upotreba sene nije dobar izbor jer ova biljka često izaziva grčeve i bol u stomaku, a njenom redovnom upotrebom problem postaje ozbiljniji, a creva još više lenja. Mešavina biljaka koje smo pomenuli deluje blago i ne izaiva grčave. U nju je uvek dobro dodati i neku diuretičnu biljku kao što je rastavić ili kukuruzna svila. Ovo se posebno preporučuje osobama sklonim oticanju. Na kraju, u prazničnom periodu sa bogatom trpezom nije na odmet ponoviti da je preterivanje uvek loše i da je bolje malo paziti na ishranu, nego se mnogo mučiti da izgubite višak kilograma.

Čaj za mršavljenje:

laneno seme (Linni semen) 100g
morač (Foeniculum vulgare) 100g
krušina (Rhamus frangula) 100g
kamilica (Matricaria chamoilla) 50g
rastavić (Equisetum arvense) 50g
maslačak (Taraxacum officinale) 50g
suručica (Filipendula ulmaria) 50g

Sve biljke pomešajte, pa četiri supene kašike smeše prelijte litrom ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procedite i popijte u toku dana u malim gutljajima.