U ovom članku čitajte:
– Kefir i lan za mršavljenje
– Kefir i lan za čišćenje creva i protiv nadutosti
– Kefir i lan iskustva

Fermentisani probiotski napitak, za koji se smatra da potiče iz područja severnog Kavkaza je jedan od najlekovitijih i najzdravijih napitaka koji možemo kupiti u moru mlečnih artikala koji se nalaze na policama supermarketa. Legenda o nastanku ovog napitka se vezuje uz proroka Muhameda, za koga se veruje da je darovao upravo stanovnicima severnog Kavkaza čestice kefira, te ih obavezao da čuvaju tajnu njegovog spravljanja. Srećom, te je tajna vremenom otkrivena, a legenda o tome je izuzetno zanimljiva.

kefir i lan

Koliko je poznato, komercijalna proizvodnja kefira je započeta u prvoj deceniji 20. veka. Sada se zna da kefir na prvom mestu jača imunitet, ubrzava metabolizam, te se koristi i za čišćenje creva od nagomilanog otpada. Kefirom se vrlo uspešno leče i mnoga druga oboljenja, poput recimo : grčeva u želucu, katara disajnih organa, ali i zapanjenja bubrega i bešike, kao i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kefir se smatra najboljim prirodnim antibiotikom, koji pomaže i kod srčanih oboljenja, ali i povišenog šećera i krvnog pritiska i mnogih drugih stanja i oboljenja.

U fermentisanom probiotskom napitku koji možemo kupiti se, između ostalog nalazi kompleks B vitamina ( B1, B2, B6 i B12 ), ali i vitamini A, D i E, kao i folna kiselina, te mnogi drugi sastojci koji ga čine blagotvornim za zdravlje.
Seme lana je vekovima poznato kao odlično sredstvo za poboljšanje probave, na prvom mestu. A zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima koje sadrži seme lana, često se preporučuje za poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistema, te jačanje imuniteta, čišćenje creva i uopšte za jačanje odbrambenih snaga organizma.

Kefir i lan za mršavljenje

Smatra se da recept koji podrazumeva kombinaciju kefira i lanenog semena, čuda čini kada je mršavljenje u pitanju.

Preporučuje se korišćenje kefira i lana na sledeći način : prve nedelje, na prazan želudac, svako jutro popiti 100 ml kefira, u koji se doda 1 kašika lanenog semena, koje može biti i izmleveno. Druge nedelje količina kefira ostaje ista, ali se dodaju dve kašike lana i treće nedelje se u 150 ml kefira dodaju 3 kašike lana.
Ne zaboravite da je vrlo važno da ne meljete unapred količinu lanenog semena, već samo onu koju ćete ubrzo utrošiti. Možete koristiti i laneno brašno, ali vrlo oprezno.

Slično>>> Sedmodnevna kefir dijeta

Takođe, vrlo je važno da pijete dovoljnu količinu vode dok koristite kefir i lan za mršavljenje.
Nakon što sprovedete ovu kuru, preporučuje se da napravite pauzu od najmanje sedam dana. Mnogi stručnjaci iz ove oblasti su saglasni da navedenu kuru ne bi trebalo da sprovodite više od jednom godišnje, što ne znači da treba da prestanete da unosite ove namirnice.

Povezano>>> Kefir dijeta

Kefir i lan za čišćenje creva

Kura koja je navedena za mršavljenje se, takođe preporučuje i za čišćenje creva. Kako pokazuju iskustva korisnika, nakon tri nedelje svakodnevnog unosa kefira i lana kao što je navedeno postiže se eliminacija nagomilanih toksina gotovo u potpunosti.
Isto što važi kada koristite kefir i lan za mršavljenje važi i kada ih koristite za čišćenje creva : dovoljan unos vode i po završenoj kuri obavezna pauza od minimum sedam dana. Potom možete unositi kefir i lan, ali u zavisnosti od toga kako utiču na vaš organizam procenite sami da li to treba da činite svakoga dana. Takođe, ne zaboravite da je vrlo važno da ne meljete unapred količinu lanenog semena, već samo onu koju ćete ubrzo utrošiti. Možete koristiti i laneno brašno, ali vrlo pažljivo. Svakako, ne bi bilo dobro da preterate, jer se ni kefir i lan za čišćenje creva ne preporučuju za korišćenje češće od jednom godišnje.

Kefir i lan iskustva

Prema iskustvima ljudi koji su koristili i koriste kefir i lan, bilo za mršavljenje bilo za čišćenje creva, efekta ima. To se najpre odnosi na smanjenje nadutosti u stomaku i pojačano izbacivanje gasova, a što se posredno odražava i na mršavljenje.

No, ne zaboravite da je vrlo važno da vodite računa o svemu što smo naveli i efekat neće izostati. Uostalom, potpuno su prirodni sastojci i kefir i lan, te ne bi trebalo da vam škode. Jedino u kom slučaju možete da imate loše efekte jeste ukoliko ne podnosite neki od sastojaka koji se nalazi u kefiru ili lanenom semenu, odnosno brašnu.
Saznaj više>>> Lan i kefir za doručak