kako smrsati zdravo

Najvažnije je shvatiti da nije moguće smršati zdravo a brzo.Najzdraviji način da smršate je nisu brze dijete ni naporno vežbanje jer telo voli spore promene u smislu hrane i vežbanja.
kako smrsati zdravo
Na primer, neko ko nije bio fizički aktivan godinama a želi smršati ne treba da žuri i odjednom vežba satima.Vaše telo će odgovoriti i doneti vam osećaj koji će vas obeshrabriti i demotivisati.

Isto važi i za ljude koji žele smršati smanjenjem unosa hrane i odjednom počinju da izgladnjuju svoje telo. Dijete koje ozbiljno ograničavaju kalorije mogu da dovedu do manjka u hranljivim materijama i vitaminima koji su vašem telu neophodni.

Dakle,kako smršati zdravo, šta raditi?

Energetske potrebe i mršavljenje

Vaše telo koristi hranu kao energiju.Ono čuva višak energije kao mast. To znači da ako jedete više hrane nego što vašem telu treba za svakodnevne aktivnosti i održavanje ćelija, vi ćete dobijati na težini.
Ako želite smršati, potrebno je da vaše telo upotrebi te zalihe masti. Najefikasniji način da to uradite je da:
smanjite količinu kalorija koju jedete
povećati nivo aktivnosti.
Uvesti promene postepeno.
Male promene mogu napraviti veliku razliku. Jedan ekstra biskvit nedeljno može doprineti da se dobije pola kilograma za godinu – smanjenjem količine hrane za nijansu može se dugoročno smršati nekoliko kilograma.
Nije bitna samo količina već i vrsta hrane zdravo je a i omogućava mršavljenje ako beli hleb,peciva i testenine zamenite integralnim.Umesto običnog pijete mleko sa samo 0,5 posto masti a isto važi i za sve mlečne proizvode.
Beli pirinač možete zameniti integralnim i sl.Ovde nisu potrebna velika smanjenja unosa hrane a za godinu dana ćete prema svim istraživanjima na ispitanicima koji su usvojili ove navike smršati 2 do 3 kilograma.
Nije isto ako odredjenu hranu tokom dana unosite u samo dva obroka ili to radite u 5 do 6.Svakako povećanjem broja obroka daćete šansu telu da upotrebi kalorije a ne da ih skladišti kao masti.Samo ovom promenom za godinu dana možete izgubiti 2 do 3 kilograma.
Nemojte večerati kasno i za godinu dana ćete izgubiti 2 do 3 kilograma.
Povećanjem fizičke aktivnosti fto bilo i 30 minuta hodanja dnevno 4-5 puta nedeljno će dugoročno skinuti nekoliko kilograma.
Odricanje od gaziranih napitaka i slatkih sokova i njihova zamena vodom takodje vodi smanjenju težine.
Sabiranjem ovih kilograma možete videti da veoma malim promenama za godinu dana možete smršati zdravo i više od 15 kilograma i to bez dijete za mršavljenje.

Sigurno da svako ko želi smršati obično ima za cilj mršavljenje u roku od nekoliko nedelja, ali ako u tome uspe a ne promeni trajno svoje navike kilogrami će se vratiti a mučenje sa dijetama će se pokazati kao uzaludno isto važi i za uzimanje raznih preparata i tableta.

unoseći 300 do 500 kalorija manje dnevno bi trebalo da dovede do gubitka jednog do dva kilograma nedeljno. Ovo je realan cilj. To može da izgleda sporo, ali bi dodatni gubitak težine bio nezdrav.
Masti sadrži najviše kalorija od svih vrsta hrane (proteina, ugljenih hidrata), tako da je dobar način da se smrša da se smanji unos masne hrane i jede više od celog zrna hleb, voće i povrće.

Ispod su načini da se smanjite unos kalorija bez potrebe da značajno promenite svoju ishranu.

-Zamenite gazirana pića i voćne sokove sa vodom.
-Zamenite punomasno mleko za ono sa 0,5% ili 1,0% masti.
-Jedite manje obilan ručak nego obično.
-Nemojte jesti slatkiše,čokolade,grickalice,torte i kolače posebno ne uveče.
-Večerajte najmanje 3 sata pre spavanja.
-Nemojte grickati ništa izmedju obroka.
-Smanjite unos alkohola.

Sve ove stvari će uticati na vaše zdravlje na pozitivan način.

Na kraju, nemojte biti u iskušenju da preskočite doručak – ili bilo koji obrok da izgubite težinu. Dok preskakanje obroka smanjuje unos kalorija za taj sat, ono će vas ostaviti mnogo gladnijim kasnije i usporiće vam metabolizam.
Ne samo da je verovatno da ćete prejedanjem sve nadoknadi,već često možete napraviti loš izbor hrane da popunite prazninu.
Neredovne navike u ishrani takođe remete metabolizam vašeg tela, što će vam smetati ako želite smršati, zato jedite 5 do 6 malih obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *