Kako smršati posle porodjajaKonačno držite svoju bebu u naručju i vašoj sreći nema kraja. No, dovoljan je pogled u ogledalo… i višak kilograma momentalno vam kvari raspoloženje.

Kada je prošao prvi period zanesenosti potpune posvećenost majušnom biću koje ste iščekivali devet meseci, i kada ste ponovo “osvestili” svoje potrebe, prvo što ste poželeli bilo je da se oslobodite viška kilograma, zar ne? Ipak, uvereni ste da period dojenja nije pravo vreme za držanje dijete. E, pa niste u pravu. Najnovija istraživanja dokazala su da majke koje doje mogu da redukuju dnevnu ishranu za 500 kalorija, a da to ne ugrozi ni njihovo zdravlje ni produkciju mleka. Sprovođenjem ovog režima one mogu da oslabe i do šest puta više nego dojilje koje ne drže dijete.

U istraživanju koje je sprovedeno na jednom američkom univerzitetu učestvovalo je 35 dojilja – koje su bile gojazne pre trudnoće ili su tokom nje uvećale telesnu masu iznad prošeka. Ispitanice su podeljene u dve grupe – jedne su izbacile iz ishrane slatkiše, gazirana pića i masnu hranu, a druge su nastavile da primenjuju svoj uobičajen režim ishrane, a program su započele mesec dana nakon porođaja. Žene koje su sprovodile aktivan program mršavljenja
takođe su i šetale, vežbale jogu ili aerobik u trajanju od 45 minuta, četiri puta nedeljno. Rezultat: za deset nedelja izgubile su u prošeku 5 kg, dok su pripadnice druge grupe oslabile manje od kilograma. Ispitanice iz prve grupe izgubile su i više telesne masnoće, a jedina negativna nuspojava dijete bila je ta što su izgubile dosta vitamina D i kalcijuma. Iako je odavno dokazano da se dojenjem troši oko 500 kalorija dnevno, oko 20% majki ipak ne oslabi u tom periodu.

Što više, neke se čak i ugoje. Poslednje američko istraživanje pokazalo je da gojazne majke mogu bezbedno da oslabe oko pola kilograma nedeljno. Za ostvarivanje ovog cilja žene moraju da uzimaju najmanje tri porcije posnih mlečnih proizvoda i pet porcija voća i povrća, da bi sprečile gubitak važnih hranljivih materija iz organizma.

Zato, primenite ovu jednostavnu strategiju za gubitak viška kilograma tokom dojenja:

– Jedite dovoljno da biste sprečili pad količine mleka, konzumirajte najmanje 1.800 kalorija dnevno. Izbacite iz ishrane samo one namirnice koje sadrže “prazne” kalorije i nemaju skoro nikakvu hranljivu vrednost.

– Počnite postepeno Izbegavajte “rezanje” kalorija u prvom mesecu nakon porođaja.

– Nastavite da uzimate vitaminske preparate koje ste uzimali i pre trudnoće.Dojiljama je dnevno potrebno 1.000 mg kalcijuma i najmanje 200 IU vitamina D, i to iz hrane i dodataka ishrani, zbog održavanja zdravlja kostiju.

– Ne zaboravite na fizičku aktivnost Redovna fizička aktivnost (vežbe) neće uticati na laktaciju, kao ni na količinu mleka, tvrde eksperti. Osim toga, aktivnost pomaže da brže sagorite masno tkivo.

Modiranje nakon porođaja

Kada ste trudni i želite da to vidi ceo svet, birate odeću koja ističe vaš zaokrugljeni stomačić. Oblačenje nakon porođaja sasvim je druga priča. Ne može se opisati neprijatnost trenutka kada vas nekoliko nedelja nakon porođaja pitaju: “Kada ti je termin?”
Ne dozvolite da višak kilograma naruši vaše uživanje u majčinstvu.

Dakle, dok ne postane bezbedno da držite dijetu i vežbate. držite se ovih pravila:

Izaberite ležernu odeću. Iskoristite trenutni trend širokih bluza i haljina koje će pokriti vaš stomačić “u oporavku”, a istaći druge delove tela – ruke i dekolte.

Nosite tunike. Ovaj komad odeće izuzetno je moderan ove sezone, a savršeno će prekriti još uvek istaknuti stomačić.

Stanite na štikle. Cipele sa visokim potpeticama izdužuju noge i čine ih vitkijim. Tokom trudnoće verovatno ste nosili isključivo udobnu, ravnu obuću (što je bilo mudro) – ali sada je pravo vreme da se vratite “na visine”.