jo jo efekatKoliko se samo puta dogodilo da ste poželeli pojesti fini komad hrane, ali ste odustali jer ste bili svesni kako konzumiranjem ugljenih hidrata nećete uspeti smršati. Potrebno je znati kako se na stvari ne može gledati crno-belo i da je istina uvek negde između. Jeste li znali da ugljeni hidrati predstavljaju važan izvor energije?

Tako je, ugljeni hidrati se smatraju neophodnim, jer predstavljaju izvor energije svakog pojedinca. Nije nikakav greh ponekad sebi priuštiti malo više čokolade, ili neke druge namirnice koju inače izbegavate, samo je ukombinujte sa namirnicama koje obiluju vlaknima.

Možete smršati i ako ne odete na dijetu. Potrebno je pridržavati se saveta stručnjaka i vaši problemi sa kilažom biće samo deo prošlosti.

Brojni nutricionisti složili su se kako kvalitetna ishrana mora biti raznolika. Tako svaki dan možete jesti ugljene hidrate, ali samo ako ih nadovežete na hranu koja osim vlaknima obiluje mineralima i vitaminima. Najbolji odnos je 3 g vlakana na 100 kalorija. Morate biti mudri prilikom odabira svojih namirnica.

Pitate li se možda zašto baš vlakna? Upravo se ona sporije razgrađuju i pritom zadržavaju osećaj sitosti, a uz sledeće namirnice moći ćete zadržati idealnu težinu. Ako vas zanima sledi lista hrane koja vas neće razočarati.

Volite li zeleni grašak? Ako ne volite, naučite ga voleti jer se radi o mahunarki visoke hranjive vrednosti. Unutar graška nalazi se nama važan cink, jer uz pomoć njega ojačavamo svoj imunitet. Grašak produžuje osećaj sitosti. Samo pola šoljice graška sadrži 67 kalorija, 12, 5 ugljenih hidrata i 4,5 g vlakana.

Celozrnasti hleb još je jedna namirnica u kojoj ćete moći uživati bez straha da ćete se ugojiti. Prilikom kupovine pazite da je na deklaracijii istaknuto kako je hrana napravljen od 100% integralnog brašna. Zobena kaša je odličan saveznik u borbi protiv masnoća koje ugrožavaju rad srca i kardiovaskularnog sistema.

Volite li jesti testeninu? Ako je odgovor potvrdan onda ćete uživati u integralnoj testenini. Ne samo što je zdrava, nego je ukusna. Dok uživate u slasnom obroku nećete ni primetiti kako se radi integralnim rezancima u vašem bolognesu.

Nastojte svoju ishranu obogatiti pasuljem, jer uprkos gasovima radi se o zdravoj namirnici koja pomaže održati vitku liniju.

Pored zdrave ishrane, svakako se preporučuje i fizička aktivnost. Pronađite vaš omiljeni hobi kroz koji ćete se baviti fizičkim aktivnostima. Fizička aktivnost ubrzava metabolizam ali i čini da vaš mozak brže radi čime će vaš svaki dan biti svežiji i zdraviji.