kako stanjiti smanjiti struk

kako stanjiti smanjiti strukKako smanjiti obim struka?
Nezadovoljni svojim izgledom, čvrsto ste rešili da povratite nekadašnji obim struka? Ovo je dobra odluka, ali ne samo iz estetskih razloga, jer tako ćete učiniti mnogo i za svoje zdravlje. Visceralno masno tkivo, koje oblaže organe u središnjem delu tela, igra važnu ulogu u povećanju rizika od metaboličkih poremećaja, poput dijabetesa…

Suprotno uvreženom mišljenju, stomak uopšte nije deo tela s kojeg se salo najteže skida pa stanjiti struk nije tako veliki problem kako se čini.Svrha masnog tkiva na stomaku i struku jeste da obezbedi energiju u ekstremnim situacijama. Kad se bavite umerenim fizičkim aktivnostima i smanjite unos kalorija, najveći deo masnog tkiva koje će prvo nestati jeste onaj sa stomaka i struka.Budući da je to prirodni mehanizam, uslovljen evolutivnim procesom, pokrenite ga i pametno iskoristite jer ćete pomoću njega moći smanjiti struk i poboljšati svoje zdravlje.

Ako želite smanjiti-stanjiti struk jedite biljna vlakna
U poređenju s onima što samo redukuju unos kalorija, osobe koje pored toga jedu od četiri do sedam porcija integralnog zrna žitarica (parče hleba od integralnog brasna ili pola šolje smeđeg pirinča) gube znatno više masnog tkiva sa stomaka i struka. To je razlog više da budete obožavalac zdravih ugljenih hidrata. Rastvorljiva biljna vlakna – vrsta koja se nalazi u ovsenim pahuljicama i jabukama – pokazala su se kao posebno efikasna u uklanjanju masnog tkiva sa struka. Kako pokazuju istraživanja, ukoliko povećamo dnevni unos ovih vlakana za deset grama, za pet godina imačemo skoro četiri odsto manje masnog tkiva. Za maksimalni efekat – svaki dan unosite u organizam od 25 g do 30 g biljnih vlakana.

Mlečni proizvodi za tanji struk
Ova grupa namirnica omogućava zadržavanje mišića na stomaku i sprečava taloženje masnog tkiva. Najbolji dokaz za to jesu rezultati jednog američkog istraživanja: ispitanici koji su uz svaki obrok jeli 170 g nemasnog jogurta – izgubili su 81% više abdominalnog sala od onih što su samo smanjili unos kalorija u organizam. Ako uzimamo više kalcijuma, snizićemo produkciju kalcitriola, hormona koji podstiče taloženje masnog tkiva oko struka. Obaranje kalcitriola takođe umanjuje produkciju kortizola, hormona za koji je utvrđeno da povećeva količine visceralne masti. Staviše, istraživači su utvrdili da su kalcijum i vitamin D od velike pomoći u procesu mršavljenja.

Voće i povrće mogu stanjiti struk
Prema rezultatima brojnih naučnih istraživanja, osobe čija se ishrana bazira na namirnicama biljnog porekla spadaju među najvitkije. Zato su naučnici osmislili fitohemijski indeks (PI zbir), pomoću kog se određuje broj kalorija iz unesenih namirnica biljnog porekla u odnosu na celokupan dnevni kalorijski skor, i to na skali od 0 do 100. Kasnija merenja pokazala su da osobe normalne telesne težine imaju PI zbir viši u proseku za 10,3 boda od onih gojaznih i s viškom kilograma. Premda su obe grupe ispitanika dnevno konzumirale otprilike isti broj kalorija, oni s nižim PI zbirom imali su mnogo veći obim struka. Zato naučnici savetuju da se u svakodnevnu ishranu uključe i namirnice biljnog porekla – voće, povrće i jezgrasto voće. A najbolje ih je jesti na početku obroka.

Zdrave masnoće
Ne goje sve vrste masnoća. Zapravo, mono-nezasićene i polinezasićene masne kiseline – kojih ima u sastavu nekih vrsta jezgrastog voća i ulja – pomažu u održavanju vitkosti. Uključite u svaki obrok biljnu masnoću – na primer, dve kašike putera od badema ili četvrtinu avokada. Takođe, nešto manje od dve kašičice suncokretovog ulja u svakodnevnoj ishrani – čak i bez rezanja kalorija – redukuje stomačno masno tkivo. Linoleinska kiselina, polinezasićena, omega-6 masna kiselina (sunckretovo i kukuruzno ulje, semenke suncokreta i soje) podiže nivo hormona adiponektina, koji učestvuje u sagorevanju kalorija. Koristite se suncokretovim uljem za salate ili pečenje – zapravo, u pripremi svih obroka gde ulje ne dostiže tačku sagorevanja, jer to uništavasve korisne sastojke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *