patike-tegovi-stitnici

Novogodišnji i božićni praznici za mnoge su omiljeni deo godine, kojima se svi raduju. Predstavljaju savršenu priliku da uživamo sa svojim najbližima, da se opustimo i bar na neko vreme zaboravimo na obaveze i stres kom smo često izloženi.

Praznike uvek prate i najrazličitije đakonije, u kojim se uživa danima. Gastronomska zadovoljstva potpuno su na mestu ukoliko imamo meru, ali svedoci smo toga da nam ipak zadaju probleme kada preteramo, te su praznici poznati i po višku kilograma koje neretko ostave za sobom. Kako se vratiti u formu nakon praznika, saznajte u nastavku teksta. 

Značaj redukovane ishrane u borbi sa kilogramima

Sigurno ste mnogo puta čuli toliko ponavljan savet kada se neko žali na problem sa neželjenim kilogramima – probuši kašiku. Iako nam to ne pada uvek lako, gubitak kilograma često je uslovljen upravo time.

Kada odrastemo, a naše telo i unutrašnji organi završe svoj razvoj, nije neophodno da uzimamo hranu u velikim količinama. Ukoliko ste skloni da preterujete sa porcijama hrane, savetuje se da ih smanjite, neretko i da ih prepolovite. 

Kako biste što pre dosegli idealnu figuru, preporučuje se da nikada ne sipate dva puta u tanjir, ili da to činite u izuzetno retkim prilikama. Takođe, poželjno je da parče mesa koje čini vaš obrok ne bude veće od vaše šake (što je najčešće negde oko 150-200g), a da npr. voća uzimate samo onoliko koliko staje u šaku. 

Savet koji će vam sigurno dobro doći jeste da, pre nego što sednete da gledate film ili epizodu serije, odredite porciju grickalica predviđenu za tu priliku, jer se često dešava da se udubimo u sadržaj na TV-u i zaboravimo koliko smo pojeli.

’’Uzimajte dovoljno tečnosti’’ često se ponavlja s razlogom

Naše telo sazdano je u najvećoj meri od vode, te nema sumnje da je unos vode blagotvoran za naše zdravlje. Međutim, mi često zaboravljamo na tu činjenicu, čime svoje telo činimo dehidriranim.

Minimalni unos vode za odraslu osobu jeste 2l, a po potrebi i više. Ne morate konzumirati isključivo vodu, to mogu biti i najrazličitiji čajevi i limunada. Takođe, osvežavajuć ukus vode možete postići ukoliko joj dodate đumbir, koji je osvedočeni saveznik u borbi sa kilogramima. Vodi možete dodati i mentu ili iseckani krastavac.

Prejedanje ćete uspešno izbeći ukoliko pre svakog obroka uzmete čašu do dve vode. Takođe, kada god osetite glad van redovnih obroka, uvek najpre popijte vodu – možda vas je samo morila žeđ.

Izbegavajte obedovanje u kasne sate

Sigurno ste barem nekad u životu krenuli ka frižideru u ono doba dana koje nije predviđeno za jelo. Nije veliki problem ukoliko se to desilo samo nekoliko puta, ali je sporno ukoliko tome često pribegavamo.

Naši organi za varenje programirani su da rade u dnevnim časovima. Ukoliko im ne dopuštamo da noću miruju i tako se pripreme za nov dan, pitanje je samo trenutka kada ćemo osetiti neprijatne posledice takvog ponašanja, i to ne samo kada je reč o kilogramima, već i kada su u pitanju brojna oboljenja sistema za varenje

Preporučuje se da poslednji put jedete 2 sata pre spavanja. Čak i kada osetite glad u kasnim večernjim satima, pokušajte da joj odolite. Uzmite čašu vode ili popijte čaj i tako prevarite svoj želudac. Ukoliko budete dosledni, samo je pitanje dana kada će ta potreba iščeznuti, a vaše telo će vam biti zahvalno.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Svi stručnjaci za gubljenje kilograma sigurno će se složiti u jednom – koliko je važno da budemo fizički aktivni ukoliko želimo da smršamo. Lenjost i mrzovolja često su glavna prepreka da krenemo da se bavimo fizičkom aktivnošću.

Toliko je različitih sportova kojima se možete baviti – u nekom ćete se sigurno pronaći. Plivanje, biciklizam, vežbanje u teretani, razni grupni sportovi samo su neki primeri onoga što možete trenirati.

Ukoliko ste dugo bili nekativni, šetnja vam takođe može pomoći da se pokrenete i steknete početku kondiciju. Možete instalirati neku aplikaciju koja će meriti vaš napredak, tako ćete sebe motivisati da ne odustajete.

Najvažnije je loše navike zameniti zdravim

Verovali ili ne, skoro sve u našem ponašanju stvar je navike. U to ćete se uveriti ako pokušate da se odreknete bilo koje uvrežene navike. Ako ostanete dovoljno dugo na tom putu i istrajete, biće vam jasno da je reč samo o rutini koju uz trud možete promeniti.

Istrajati ne znači ni jednom ne pogrešiti, imajte to na umu, to znači ustati nakon pada i nastaviti dalje. Ukoliko ipak kasno pojedete obilnu porciju hrane, recite sebi da je sutra nov dan i vratite se navikama koje želite da usvojite.