jabukovo sirce

Jabukovo sirće topi masne naslage i ubrzava mršavljenje, snižava nivo šećera u krvi, pospešuje zaceljivanje rana, a odlično je i za ispiranje grla…jabukovo sirce

Jabukovo i vinsko sirće od davnina se smatraju moćnim lekovitim sredstvima, a savremena medicina dokazala je da tu zaista “ima nešto”. Stručnjaci preporučuju da se ovaj lekoviti začin obavezno uvrsti u svakodnevnu ishranu posebno kod osoba kojima je potrebno mršavljenje. Blagotvorna svojstva jabukovog sirćeta nastaju usled hemijske reakcije – pretvaranja alkohola iz jabukovog soka u sirćetnu kiselinu.

Vinsko sirće sadrži polifenole, koji imaju snažnu antioksidativnu moć, dok je jabukovo sirće dodatno obogaćeno vitaminima, mineralima, kalijumom i magnezijumom, rastvorljivim vlaknima (između ostalih, i pektinom), koji postoje u voću od kojeg se spravlja. Ovo sirće je blaže, manje kiselo, što odgovara osobama s osetljivim želucem.

Sirćetna kiselina može se koristiti kao sredstvo za dezinfekciju kože, jer uništava mikrobe (sprečava rast i razlaže njihove proteine). U razblaženom obliku upotrebljava se kao začin za salate, a uz sušenje, dimljenje, soljenje i šećerenje – jedan je od najpouzdanijih načina konzervisanja hrane.

Jabukovo sirće za mršavljenje
Svakog dana jednu do dve kašike jabukovog sirćeta razmutiti u čaši vode i piti ujutru po ustajanju natašte.Ako vam ukus ne odgovara možete dodati kašičicu meda.Mršavljenje je dugoročno i efekti se neće videti odmah.Mnogi prijavljuju ovo kao efikasno sredstvo za mršavljenje.

Lekovito dejstvo jabukovog sirćeta
– Savetuje se da se nerazblaženim sirćetom ispira grlo kad se jave prvi znaci prehlade, a delotvorno je i u slučaju problema s probavom.
– Podstiče zaceljivanje rana, pa se koristi u slučaju manjih posekotina i ogrebotina.
-Štiti sluzokožu probavnog trakta od patogenih bakterija, ne narušavajući ravnotežu crevne flore.
-U slučaju svraba kože (ubod insekta, na primer) preporučuje se upotreba razblaženog sirćeta, i to kao obloga ili sredstvo za utrljavanje.
– Olakšava tegobe u slučaju proširenih vena i reumatskih bolesti, otklanja umor.

Kako napraviti jabukovo sirće?

Dobro operite deset kilograma divljih (ili uzgajanih, ali neprskanih) jabuka i odstranite im peteljke pa ih sameljite u mašini za meso. Ako procenite da nisu pustile dovoljno soka, dodajte još 250 ml vode pa u smesu sipajte 100 g šećera. Dobro izmešajte, prekrijte gazom, iznesite na sunce, ostavite da stoji mesec dana i povremeno promešajte. Nakon toga sirće pažljivo procedite i prelijte u čiste boce. Trebalo bi da bude bistro, svetložute boje, bez taloga. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je neograničen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *