ubrzanje metabolizma

Ubrzanje metabolizma se može postići hranom i povećanjem fizičke aktivnosti.Izbor pravih namirnica i promene navika u ishrani značajno će pomoći u ubrzanju metabolizma…
ubrzanje metabolizma
Hrana koja se unese u organizam oslobađa određenu količinu energije, neophodnu za njegovo funkcionisanje. Ta energija izražava se u kilokalorijama (kcal) i služi kao “pogonsko gorivo” za rad unutrašnjih organa. kao i za odvijanje svih procesa u organizmu (razmena materija, disanje, rad srca, izlučivanje…), a čoveku omogućava da svakodnevno obavlja različite aktivnosti. Ukoliko je energija koja se unese veća od utrošene, višak se akumulira u organizmu u vidu masnih naslaga. Ako se to dešava tokom dužeg vremenskog perioda, dolazi do gojaznosti. U suprotnom, ako naš organizam ne dobije dovoljno energije, nedostatak će nadoknaditi iz masnih naslaga: masnoća nataložena u telu pretvaraće se u energiju i na taj način podmiriće se manjak. Tako dolazi do “topljenja” masnoće i do mršavljenja.

Kako podstaći ubrzanje metabolizma?

U toku dana potrebno je uzimati hranu u količini koja će stvoriti dovoljno energije da bi se podmirile osnovne potrebe organizma. Pored toga, potrebno je baviti se fizičkom aktivnošću koja dovodi do dodatne potrošnje energije (kalorija). Metabolizam se s godinama usporava, ali ovakvi poremećaji ne zaobilaze ni mlađe osobe, što je posledica smanjene fizičke aktivnosti, gladovanja, loše ishrane i životnih navika, kao i stalnog eksperimentisanja sa dijetama. Metabolizam je, međutim, moguće ubrzati: mišićna masa troši više energije (čak i u mirovanju!) nego ostali “masni” delovi tela. Smanjenjem “masne” mase tela, a povećanjem mišićne mase, trošiće se više energije i dok se sedi pred televizorom. Važno je unositi u organizam dovoljne količine hrane, tečnosti, vitamina, minerala i vlaknaste hrane i biti aktivan koliko god je moguće.

Bazalni metabolizam BMR
Količina energije neophodna za osnovne funkcije u organizmu naziva se BMR -bazalni metabolizam to je energija koju telo troši ako samo ležite bez bilo kakve aktivnosti ta količina energije je individualna i zavisi od mnogih faktora. Ne postoje “čarobne” namirnice koje će otopiti kilograme koji su posledica prekomernog unosa hrane i pogrešnog načina života. Mudrim izborom namirnica i usvajanjem adekvatnih navika u ishrani, moguće je postepeno se rešiti suvišnih kilograma. Ne treba zaboraviti da je veoma važna količina hrane koja se unosi tokom dana kao i raspored obroka savetuje se po 3 glavna obroka, dve užine tokom dana i užina pred spavanje što je obično voće ili jogurt.

Hrana za ubrzanje metabolizma
Greipfrut
Grejpfrut sadrži pektin — dijetaino vlakno koje izaziva osećaj sitosti ,zahvaljujući sadržaju dijetalnih vlakana, ovo voće smanjuje resorpeiju holesterola i triglicerida u tankem creva. Bogato je kalijumom pa ima i diuretsko dejstvo.

Cvekla
Cvekla pospešuje metabolizam i protok žuči, a to je veoma važno za sagorevanje masti. Gvožđe i folna kiselina iz cvekle snižavaju nivo masti u krvi, pa se ona ne taloži na krvnim sudovima.

Celer ima visok sad eteričnih ulja, te zbog toga ubrzava metabolizam i razmenu materija u organizmu.Sadrži i kalijum koji ima diuretsko dejstvo — podstiče izlučivanje tečnosti.

Ananas
Bogat je bromelinom koji podstiče ubrzanje metabolizma i razgiadnju masti. Ovaj enzim aktivan je samo u svežem voću.

Djumbir
Pikantni koren đumbira drži velike količine eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti. Takođe, enzimi iz đumbira pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam.

Cerealije
Lešnici i žitarice sadrže veliku količinu magnezijuma koji podstiče razmenu materija, što dovodi do povećanja potrošnja energije i ubrzanja metabolizma, pa mast ne uspeva da se zadrži u organizmu.

Jabuke i kruške
Ovi plodovi bogati su pektinom, dijetalnim vlaknima rastvorljivim u vodi. Pektin se pokazao kao odlično sredstvo za smanjenje holesterola u krvi. Vezuje se za žučne kiseline i na taj način snižava nivo holesterola.

Osobe sa povećanom telesnom težinom imaju problema sa nagomilavanjem tečnosti u organizmu i osećajem nadutosti i tromosti, zbog čega im je nophodna detoksikacija i pokretanje metabolizma. Preporučuju se prirodni diuretioci kao što su peršun, špargla, radić i cikorija, koji podstiču rad bubrega i jetre.
Kako ubrzati metabolizam

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *