dash

Svake godine U.S. News & World Report okuplja tim stručnjaka sastavljen od lekara, nutricionista te specijalista za dijabetes, kardiovaskularne bolesti i mršavljenje. Svaki stručnjak detaljno je analizirao 38 dijeta i planova ishrane pa su odabrali onu koja je po njihovom mišljenju najbolja za celokupno zdravlje, a samim time i mršavljenje.

Već sedmu godinu zaredom ta titula pripada DASH dijeti. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je naziv za tip ishrane koji su stručnjaci osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog pritiska. Lekari je preporučuju svima koji imaju hipertenziju ili problem s visokim krvnim pritiskom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iza sebe je ostavila popularne Dukan, Atkins i Paleo dijete koje su se smestile na samom dnu lestvice. DASH dijeta bazira se na unosu voća, povrća, celovitih žitarica i nemasnog mesa, a najvažnije odlike ove dijete su smanjen unos soli, procesuiranih šećera, masnoća i crvenog mesa.

dash

Zbog svega navedenog stručnjaci je ocenjuju kao tip ishrane koji je pogodan i za one koji nemaju navedenih zdravstvenih problema nego žele smršati, na zdrav način i bez jo-jo efekta.

ZAŠTO JE DASH DIJETA DOBRA ZA MRŠAVLJENJE ?

Stručnjaci vole reći kako ovo zapravo i nije dijeta nego dugoročni plan ishrane kojeg se lako možemo pridržavati jer nije restriktivan. Umesto striktnih pravila savetuje sa zamena određenih namirnica zdravijim opcijama, a posebno je važno svakodnevno jesti voće i povrće.

S druge strane, dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi te zdravih ugljenih hidrata, a uz tri glavna obroka i dva međuobroka sigurno se nećete osećati gladno.
Osnovne smernice za usvajanje ovog tipa ishrane:

– dnevni unos soli ograničite na 2300 mg (1 čajna kašičica)

– jedite više povrća i voća

– unosite celovite žitarice umesto običnih

– birajte nemasne izvore proteina poput ribe, peradi i mahunarki

– izbegavajte idustrijsku procesuiranu hranu

Pročitajte i DASH dijeta plan mršavljenja i recepti

FIZIČKA AKTIVNOST POBOLJŠAVA UČINAK

Kao i kod svake druge dijete i plana ishrane za bolje zdravlje ili borbu protiv kilograma, svakodnevna fizička aktivnost itekako će poboljšati učinak te ubrzati mršavljenje. Stručnjaci preporučaju minimalno 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno te savetuju da odaberete onu u kojoj najviše uživate jer ćete tako lakše istrajati u njoj.

Možete i kombinovati različite aktivnosti zavisno od toga šta preferirate.

– hodanje 15 min
– trčanje 10 min
– vožnja bicikla 15 min
– plivanje 20 min
– kućanski poslovi 60 min