Dr. Oz mrsavljenjeMožda deluje previše dobro da bi bilo istinito, ali ključ mršavljenja leži u izboru namirnica, poručuje popularni dr Mehmet Oz, Amerikanac turskog porekla. Evo 10 supernamirnica koje mogu da ubrzaju metabolizam i dovedu do mršavljenja.

PASULJ ZA MRŠAVLJENJE
Započnite mršavljenje s pasuljem! On će vas dugo držati sitim. Bogat je škrobom, kojeg je 50% nemoguće apsorbovati. Takode smanjuje nivo šećera u krvi i utiče na stvaranje masnih kiselina butirata, koje brže sagorevaju masti. Istraživanja pokazuju da butirati poboljšavaju mitohondrijsku funkciju u ćelijama, što dovodi do smanjenja masnoća. Ako ste zabrinuti zbog gasova, ne uzrujavajte se. Sto više pasulja jedete, vaše telo će imati više dobrih bakterija koje su potrebne da biste ga svarili.

ČAJ OD KOMORAČA
Suzbijte jutarnju glad pijenjem čaja od komorača uveče pre spavanja. Komorač je poznat po funkciji čišćenja organizma i pročišćavajućem ukusu koji pomaže da “resetujete” nepca, a ujedno smanjuje želju za hranom. Takodje podstiče varenje, olakšava apsorpciju hranljivih materija i smanjuje taloženje masti u telu.
Čaj možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i apotekama.

SMEĐI (ZLATNI) ŠAMPINJONI
Ove gljive imaju mesni ukus. Pomešane s ćuretinom, odličan su hranljiv obrok i uspešan način da se unošenje masti smanji na pola bez gubljenja prepoznatljivog ukusa. Pune su vlakana i imaju bogatu teksturu koja po djednako odgovara jelima od mesa i od povrća.

JABUKE ZA MRŠAVLJENJE
Jabuke su savršen medjuobrok. Rastvorljiva vlakna u jabukama, pektini, smanjuju količinu šećera i kalorija koje se apsorbuju u krvotok posle obroka. To je dobra vest za ljude koji žele da spreče dijabetes tipa 2, ali takode čini jabuke jednim od najboljih dijetalnih namirnica. Pektin iz jabuke reguliše i stabilizuje nivo šećera u krvi i sprečava taloženje masti. Pomoći će vam da izbegnete nagle promene nivoa šećera u krvi i žudnju za hranom. Jabuke su odlične i zbog toga što mogu da vas zasite na dva sata.

SIRĆE
Sirće će usporiti apsorpciju ugljenih hidrata i sprečiti nagli skok šećera u krvi. Ono takođe usporava prolazak hrane kroz želudac, čineći vas duže sitim. Dodajte ga malo na testeninu ili krompir, u variva i salate.


ČILI PAPRIČICE

Kapsaicin, jedinjenje koje daje ljutinu papričicama, takode suzbija apetit dok jedete. I ne samo to – on podiže telesnu temperaturu, što može da podstakne vaš metabolizam. Dodajte malo čili sosa u omlet ili hamburger i uverite se i sami.

CIMET ZA MRŠAVLJENJE
Ovaj ukusan začin usporava prolazak hrane kroz želudac. Takode smanjuje nivo šećera u krvi stimulišući metabolizam glukoze. Cimetom možete začiniti jela od svinjskog mesa ili ga posuti po jabukama, ovsenoj kaši, varivima, kafi.

SEMENKE BUNDEVE

Bogate omega 3 masnim kiselinama, ove semenke su dokazale da smanjuju sposobnost tela da taloži masnoće. Takodje su bogate proteinima i magnezijumom, koji smanjuje želju za hranom i jača mišiće. Pojedite šoljicu bundevinih semenki nekoliko puta nedeljno ili ih prepržite i posipajte po hrani.

ZELENI ČAJ ZA MRŠAVLJENJE
Pijte zeleni čaj da biste bili siti između obroka. Epigalokatehin galat (ECG), najzastupljeniji katehin u čaju, moćni je antioksidans koji može da ima terapeutsku primenu u tretmanu mnogih poremećaja, pa i raka, a takođe je odgovoran za osećaj sitosti.
Svakodnevno pijenje zelenog čaja ima dugoročne koristi: može pomoći u sprečavanju taloženja viška masnoće u telu, poboljšati rad hormona koji regulišu apetit i ubrzati metabolizim.

LUBENICA
Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje konzumiraju namirnice bogate vodom izgube 33% više težine u prvih šest meseci od žena koje su na dijetama s malo masnoća. Lubenica sadrži vitamine A i C, kao i “majku svih antioksidanasa” – glutation, koji je poznat po tome što jača imunološki sistem i može da neutralizuje najmanje trideset kancerogenih supstanci.