dijeta za ravan stomak

Dijete i vežbe za mršavljenjeDijete i vežbe za mršavljenje su idealna kombinacija koja daje najbolje rezultate.Ali ako dugoročno želite da očuvate vitku liniju prilagodite dnevne unose hrane svojim potrebama. To naravno znači hraniti se u skladu sa principima zdrave ishrane što vam je i cilj. Kao i savršeno telo samo po sebi (što nije na odmet) već telo koje se dobro oseća i dobro funkcioniše, međutim ako unos hrane pređe kalorijske potrebe organizma, višak energije će automatski biti deponovan u masnom tkivu. To povećanje zaliha masti u telu zove se gojaznost i može se smanjiti na tri načina:

1. Dijetom

2. Povećanom potrošnjom masti pri fizičkom radu (vežbanjem)

3. Kombinovanjem ove dve metode

1. Dijete, kao poseban način ishrane koji se preporučuje u cilju smanjenja depoa masti u telu zasniva se na tome da se smanji unos kalorija od stvamih energetskih potreba tela i tako se stvori kalorijski deficit. Taj deficit se popunjava potrošnjom masti. Cilj svake dijete trebalo bi da bude smanjenje masnih naslaga na telu i održavanje tela u dobroj formi što podrazumeva da ne bi smelo biti gubitka mišićne i korisne mase. Kada se telo dovodi u stanje kalorijskog deficita, ono se brani i da bi kompenzovalo smanjeni unos energenata (telo) reaguje smanjenjem rada složenog mehanizma za sagorevanje kalorija koji se zove metabolizam. Upravo iz tog razloga dijete daju odlične rezultate u prve 2-3 nedelje, a onda dosežu maksimum u napredovanju, pa se gubi znatno manje kilograma ili nimalo. Danas postoji ne brojeno mnogo dijeta, ali bih jednu izdvojio. To je post. On je potpuno u skladu sa našom tradicijom i kulturom , a u spoju sa fizičkim vežbanjem daje savršene rezultate. Takav spoj duhovnog i telesnog se retko gde može naći, a o osećaju da i ne govorimo. Naravno kao i kod svake dijete budite oprezni, treba biti umeren bez preterivanja.

2. Vežbanje za razliku od dijeta koje usporavaju metabolizam, ubrzava ga i tako olakšava rad enzima koji mobilišu masti i postiži procenat mršave mase tela (povećava se mišićna masa). Ne samo da sagoreva kalorije, već redovno vežbanje doprinosi da metabolizam radi ubrzano i nekoliko sati, što znači da kada mirujete trošite kalorije, čak i kada spavate. Tako što duže i napomije vežbate, duže ćete uživati u pozitivnim učincima vežbanja. Podizanje nivoa fizičke pripremljenosti je mnogo efikasniji i zdravstveno bezbedniji način za lečenje gojaznosti od bilo koje do sada poznate dijete. Da bi ste shvatili efikasnost vežbanja navešću jedan primer: kada biste dodali u svoj dnevni raspored samo 30 min. vežbanja, smanjićete 12 kg godišnje čak i ako unos hrane ostane isti.

3. Kombinovana metoda ima puno prednosti kao što su ne dolazi do gubitka mišićne mase jer vežbanje ispoljava efekat štednje belančevina to primorava organizam na sagorevanje masti, ne dolazi do pojave pehidratacije, gubitka minerala iz tela, i dmgih poremećaja koje remete normalne funkcije fizičkog vežbanja. Gledano sa medicinske tačke, zdrava dijeta podrazumeva za 300-500 kalorija siromašnije obroke udruženim sa programom vežbi izdržljivosti ubrzaće smanjenje telesne mase i ujedno održati telo zdravim. Nikako ne bi ste smeli mršaviti više od jednog kilograma nedeljno. Zapamtite da je održavanje vetke linije doživotna obaveza i ona u sebe veže dobre prehrambene navike i redovno vežbanje, ovo zvuči teško ali uopšte nije naprotiv biće vam zadovoljsto kada se na kraju okitite plodovima svoga rada i kada vam telo stosrtuko vrati uloženi tmd u vidu lepote, zdravlja, sigumosti u sebe i zdravog i dugog života. Pogledaj >>> Najpoznatije dijete i vežbe za mršavljenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *