dijeta i alkoholAlkohil tokom dijeta za mršavljenje ne treba konzumirati jer sadrži veliku količinu kalorija,zaustavlja sagorevanje masti,čini nas letargičnim i pospanim što sve zajedno dovodi do zaustavljanja procesa mršavljenja koji je primarni cilj dijete.

Jedan od glavnih faktora koji utiču na uspeh bilo koje dijete leži u smanjenom unosu alkohola ili čak u potpunom odricanju od njega. U javnosti se priča o tome kako alkohol goji, a verovatno je to i razlog što neki pivopije imaju pivski stomak.

Da li je alkohol zaista goji?
Postoje najmanje dva razloga zašto alkohol goji. Alkohol je bogat kalorijama, jer gram alkohola sadrži sedam kalorija. Ovo je znatno više od recimo belančevina ili ugljenih hidrata kod kojih jedan gram ima četiri kalorije. Ipak, alkohol ima manje kalorija od masti kod kojih jedan gram ima devet kalorija.

Međutim, kada razmislite koliko alkohola popijete u vidu piva, vina, votke, domaće rakije ili nekog koktela kalorijski unos nije marginalan. Ovako ćete sasvim neopaženo uneti znatno više kalorija u vaš organizam nego što u prvi mah mislite, pa ćete teže održavati telesnu masu koju želite. Ljudi pored pijuckanja alkohola vole da grickaju nešto, na primer perece, grisine, kikiriki, bademe ili lešnike. Oni naravno sadrže puno kalorija jer sadrže dosta biljnih masti u sebi, a podstiču još veću konzumaciju alkohola. Alkohol otvara apetit, jer ko još nije čuo za aperitiv? Pre ručka obično volimo da nazdravimo sa časicom rakijice.

Alkoholna pića uglavnom ne sadrže hranjive materije. S obzirom da alkohol organizmu ne daje potrebne nutrijente, organizam ih mora nadoknaditi iz drugih izvora, dakle druge hrane. Oni naravno sadrže kalorije. Ovo je drugi razlog što alkohol goji.Zbog toga alkohol i dijeta nikad ne idu zajedno.

U vašoj mašini za sagorevanje kalorija alkohol uvek ima „prvenstvo prolaza“. Kada dospe u organizam, alkohol se razlaže na acetat i mast. Ova prva komponenta ide na sagorevanje, dok se druga skladišti u vašim masnim naslagama. Dakle, vaše telo prvo sagoreva kalorije iz alkohola, a tek posle toga masti, ugljene hidrate i belančevine koje ste pojeli. S obzirom da alkohol zaustavlja sagorevanje masti, jasno je zašto treba da izbegavate alkohol tokom dijete.

Nema sumnje da vas alkohol čini pospanim i letargičnim, što nikako nije preporučljivo za nekoga ko je na dijeti za mršavljenje. Ako pogledate etiketu na nekom bezalkoholnom piću, primetićete da na njemu stoji energetska vrednost (koja potiče od ugljenih hidrata). Etikete na alkoholnim pićima uglavnom ne sadrže kalorijske vrednosti, što može stvoriti utisak da alkohol nema kalorija ili da ih ima veoma malo. Istina je da oba pića goje jednako. Zato,imajte na umu da dijeta i alkohol ne idu zajedno.