Kada se traže krivci za gojenje , prvi u redu su obično svima omiljeni slatkiši , koji nutricionistima predstavljaju verovatno i najomraženiji deo ishrane budući da izazivaju najviše problema . Međutim , da stvari nisu baš tako loše pokazalo je jedno zanimljivo istraživanje s kojim je utvrđeno da slatkiši čak mogu imati i pozitivnu ulogu u brušenju željene forme .

Naravno , ne radi se u tom slučaju o opuštenom jedenju slatkiša tokom dana , već o njihovoj konzumaciji u tačno predviđeno vreme .

Istraživanje sprovedeno na Tel Aviv univerzitetu u Izraelu , otkrilo je da osobe čiji je doručak raznovrstan i sadrži ugljene hidrate , proteine i neki desert , znatno lakše gube kilograme od osoba koje dan ne započinju sa određenom količinom ugljenih hidrata i šećera .

slatkisi mrsavljenje

Celo istraživanje je trajalo 8 meseci , a konkretno je utvrđeno da su osobe koje su nakon doručka jele neki slatkiš poput čokoladice , keksa , krofne ili komada torte , na kraju izgubile 3 puta više kilograma od onih koje nisu imale ovaj dodatak doručku .

Sve ovo ima potpuno logično objašnjenje , a radi se o tome da jak i raznovrstan doručak omogućava duže zadržavanje osećaja sitosti , pa je tokom dana smanjena potreba za unošenjem dodatnih kalorija u organizam .

Napominjemo , ni u kom slučaju ovo sve ne može biti opravdanje za povećanje konzumacije slatkiša jer se radi o jako kaloričnoj hrani koja skraćenim putem pomaže da se ” upadne ” u kalorijski suficit , koji opet vodi do bezbednog debljanja . Reč je samo o dodatku doručku kao prvom i najvažnijem obroku .