persun caj za mokracne kanaleNeki režimi ishrane podrazumevaju pijenje čaja od peršuna za mršavljenje bar uz jedan obrok dnevno, ostavljajući onog ko želi da smrša pred pitanjem kako zapravo peršun pomaže pri mršavljenju.

Nažalost, peršun nije neki čarobni napitak za mršavljenje. Njegova blaga diuretska svojstva mogu ipak da pomognu da započnete svoju dijetu i podignu vaše samopouzdanje tako što ćete izgubiti višak vode. Vežbanje i umereni obroci su najsigurniji put za osetno mršavljenje. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom kako bi isplanirali najbolji pristup za mršavljenje.

Teorija

Čaj od peršuna privremeno olakšava gubljenje na težini pomažući telu da se oslobodi od suvišne vode. Zadržavanje vode može biti povezano sa predmenstrualnim sindromom, sa viškom natrijuma u vašoj ishrani, sa trudnoćom ili sa uzimanjem pojedinih lekova. Povrće i čajevi sa diuretskim svojstvima pomažu da se sistem oslobodi jednog dela viška tečnosti, sudeći prema Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu. Iako se čaj od peršuna smatra blagim diuretikom, posavetujte se sa vašim doktorom opšte prakse pre nego što počnete da ga pijete za mršavljenje. Nemojte ga piti ako već imate prepisane diuretike.

Dodatne prednosti

Za one ljude koji smanjuju unos kalorija, supe od povrća i čajevi obezbeđuju dodatne hranljive sastojke koje oni mogu izostaviti, izbegavajući određenu hranu. Peršun sadrži visok nivo kalijuma i vitamina A, kao i folnu kiselinu, kalcijum, vitamin C i fosfor. On takođe sadrži flavonoid poznat kao kvercetin. Prema Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu, svojstva kvercetina kao antioksidansa mogu pomoći pri snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska time vas štiteći od bolesti srca i pojedinih tipova kancera. Takođe može pomoći pri ublažavanju simptoma alergija.

Osnovni recept

Ako vaša prodavnica zdrave prodaje čaj od peršuna, koristite jednu vrećicu čaja po šolji najviše tri puta dnevno. Ako ne, osušeni peršun koji možete naći u piljarnici će takođe poslužiti. Prelijte jednu šolju kipuće vode preko 2 supene kašike sušenog peršuna, ostavite ga potopljenim 10 minuta i procedite.

Čaj za mršavljenje od nekoliko biljaka

Botaničarka Džin Rouz predlaže mešanje peršuna sa malim količinama nekih drugih biljaka poznatih po svojim diuretskim svojstvima i po tome što čiste organizam. Ako koristite sveže biljke, prelijte ¼ l kipuće vode preko 1 velikog struka peršuna, 1 iseckanog lista kupine, 1 iseckanog lista maslačka, 10 peteljki od trešanja i ½ supene kašike lišća celera, pirevine, kukuruzne svile i semena komorača. Procedite i pijte čaj tokom celog dana. Ako koristite sušene biljke, uzmite tri puta toliko peršuna prema jednom delu od svake biljke pomenute u receptu sa svežim biljkama. Rouz preporučuje da pijete nekoliko šolja čaja bar jedan dan.

Razmatranja

Kakve god prednosti drugi biljni lekovi za mršavljenje mogu – ili ne mogu – posedovati, čaj od peršuna ne bi trebalo mešati sa dodacima kao što je na primer hudija (HoodiaGordonii – tablete za mršavljenje). Proizvođači tvrde da botanička hudija smanjuje apetit, što rezultuje gubitkom kilograma. Čaj od peršuna, sa druge strane, pomaže vam da izgubite par santimetara, ukoliko ta suvišna masa potiče od zadržane vode. Dodatno, čak i biljni diuretski čajevi mogu biti opasni ako su vam već prepisani diuretici. Popričajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite biljne čajeve za bilo koju medicinsku svrhu.

Alternative

Ukoliko vam se ne sviđa ukus čaja od peršuna ili više volite druge prirodne lekove za izbacivanje suvišne vode, Medicinski centar Univerziteta u Merilendu preporučuje da pijete čaj od lista maslačka ili jedete više ananasa, grožđa, lisnatog povrća i špargle.