sve dijete

Istraživanje Univerziteta Barselona u Španiji, objavljeno u časopisu “The Lancet Diabetes and Endocrinology“, pokazalo je da, ako želite da skinete višak kilograma, nisu vam potrebne nikakve dijete, već mediteranska ishrana. Kako naučnici objašnjavaju, ona ima bolji učinak od bilo koje radikalne dijete.

Mnoge popularne dijete su pogrešne, tvrde naučnici, jer se baziraju na izbacivanju masti, ne razlikujući dobre od loših. Mediteranska ishrana objašnjava da ako se relativno držite masne hrane, ali bogate maslinovim uljem, to bi imalo veći rezultat nego da potpuno izbacite sve masti.

Istraživanje je uključilo 7 447 muškaraca i žena iz Španije u periodu od 2003. do 2010. godine. Svi su bolovali od dijabetesa tipa 2 ili su spadali u skupinu s visokim rizikom od srčanog udara, a njih 90 odsto je bilo gojazno.

Svaka grupa je pratila jednu od tri vrste dijeta – mediteransku prehranu bogatu maslinovim uljem; oblik prehrane sličan mediteranskoj ali bogata orašastim plodovima i dijetu u koju masnoće uopšte nisu bile uključene.

sve dijete

Ljudi koji su bili uključeni u prvi tip prehrane izgubili su najviše kilograma dok je prehrana bogata orašastim plodovima imala najmanji rezultat.

Ova studija dokazuje da mediteranska ishrana jedva utiče na debljanje ili ne utiče uopšte – objasnio je autor istraživanja dr Remon Estrak.

Stručnjaci se nadaju da će se promeniti zastareli pogled na zdravu hranu i da će prehrana bogata zdravim mastima biti prepoznata i postati standard.