Obrni – okreni, gde god da se gojimo nikako ne valja! A čini se da je naročito stomak kritično područje za koje se lepi apsolutno svaki onaj kasni zalogaj kome nismo mogle da odolimo. Pa, šta ćete, ljudski je grešiti! Ipak, mi smo tako grešile i grešile i sada nam je đavo kriv što tih nekoliko kilograma viška u predlu stomaka nikako da skinemo.

No, ne vredi nervirati se, već se treba baciti na posao! Osim što ćete raditi trbušnjake kao “lude”, primenite i ovih 10 trikova kako biste lako ostvarile svoj san o ravnom stomaku. A za kraj, kao nagradu, smutite sebi jedan smoothie i uživajte u vitkoj figuri koju ste tako dugo željele!

Ne preskačite obroke!
Ako preskačete obroke verovatno mislite da tako unosite manje kalorija i da ćete smršati. Pa, ne. Ne, jer na taj način usporavate metabolizam i podstičete sebe da se prejedete uveče, kada je stomak najmanje aktivan. Zato, ako znate da nećete moći da jedete nešto “normalno”, spakujte sebi zdravu užinu kao što su voće ili orašasti plodovi.

ravan stomak mitovi

Jedite malo, a često!
Manji obroci na svaka tri ili četiri sata će, naprotiv, ubrzati varenje i daće vašem stomaku dovoljno vremena da se “isprazni” do sledećeg obroka. Osim toga, bićete site i uspećete da izbegnete osećaj nadutosti, ali i potrebu za prejedanjem.

Podelite porciju!
Ako vam je problem da odredite količinu hrane kada su u pitanju ti manji obroci, jednostavno svoju uobičajenu porciju podelite na dva dela i pojedite je sa nekoliko sati razmaka.

Jednostavno! Jedite ranije!
Ako planirate odlazak u restoran, neka to ne bude kasno uveče, kako ne biste preopteretile stomak. Odredite vreme za večeru! U vezi sa tim, odredite kada ćete večerati kako ne biste zaspale punog stomaka. Možete se voditi onim pravilom da posle 18 ili 19 časova više ne jedete.

Sačekajte nekoliko sati nakon obroka!
Osim što nikako ne bi trebalo da spavate punog stomaka, ni fizička aktivnost takođe nije preporučljiva.

Šetajte!
Osim trbušnjaka, jako dobra vežba za ravan stomak je i jednostavna šetnja. Svakog dana odredite koliko ćete prepešačiti i nakon nekog vremena sigurno ćete videti rezultate!

Ograničite unos masne hrane!
Masnija hrana, poput raznih soseva, sireva i drugih mlečnih proizvoda i mesa, jeste preukusna, ali nažalost jako loše utiče na našu figuru, naročito stomačić. Dakle, smanjite unos ovih namirnica na minimum.

Voda, voda, voda!
Hidracija je ključ svega, pa tako i vitke linije i ravnog stomaka. Pijte dovoljno vode dnevno, ali ne odjednom, već malo po malo tokom cijelog dana.

Smoothie za ravan stomak:

  • 1 šoljica vode
  • 1 šoljica listova spanaća
  • sok od jedne limete
  • 1 šoljica leda
  • 2 grančice nane
  • 1 oljuštena kruška srednje veličine

Priprema: Stavite sve sastojke u blender, mutite jedan minut i popijte odmah.