kako izgubiti salo

8 laganih koraka kako izgubiti -sagoreti salo.U današnje vreme ljudi su pod udarom hrpe pogrešnih informacija kada su u pitanju dijete i mršavljenje.Mnogi zato nikako ne uspevaju da izgube salo.

Čini se da ne možete uključiti TV, izabrati neki časopis ili čak voditi konverzaciju a da ne čujete kako vam neki samouki guru savetuje da izgladnjujete sebe, da jedete dubeći na glavi ili da kortzumirate samo karflol da bi mogli izgubiti salo. Kritikovanje ovih pogrešnih planova bi samo po sebi zahtevalo čitav članak, ali verovatno najčešća greška među njima je potcenjivanje proteina i ignorisanje samog tkiva koje sagoreva masnoće.
Ja mogu da se identifikujem sa ovim. U prošlosti, ja nikada nisam zaista razmatrala doterivanje svog cilja. Pošto sam bila aktiima u sportu, takođe kao sportski nutricionista, uvek sam bila zdrava, sa dobrirn kardiovaskularnim stanjem, snažna i fleksibilna. Ali sada, kao 42-godišnja majka, ja želim da budem jos jača i želim da se moji mišići vide. Ja nisam jedina u tome. Većina žena koje pređu preko mog praga u kancelariji žele da budu vitkije, sa bolje oblikovanom figurom. Ako se i vi osećate isto, nudimo vam osam koraka koje morate da sledite kako biste simultano izgradili mišiće, stekli energiju i sagoreli salo. I dok je stopa sagorevanja sala vrlo promenljiva, većina vas će moći lako da izgubi od pola do jednog kolograma nedeljno. Nije nužno da se to vidi na vagi, ukoliko u isto vreme gradite mišiće.

Korak 1 ako želite izgubiti salo
Unosite dovoljno kalorija.
Ako ste ikada držali neku niskokaloričnu dijetu – recimo, manje od 1.200 kalorija na dan – verovatno se sećate kako ste se bedno osećali. Ova vrsta dijete samo usporava vaš metabolizam; vaše telo može još uvek da funkcioniše, ali ne u punoj snazi. Kako bi primio sve hranljive sastojke koji su mu potrebni iz hrane, da bi očuvao zdravlje, vaš organizam zahteva minimalno 1.600 kalorija na dan, a još više ukoliko ste aktivni. Ukoliko pokušate da vežbate sa količinom manjom od te, nećete moći da radite dovoljno intenzivno tokom potrebnog perioda kako biste postigli kontrolu težine mišiće pomoću vežbanja. Tokom vremena, pošto pad intenziteta vežbanja usporava vaš metabolizam i uzrokuje gubitak mišićnog tkiva, vaše telo će postati manje efikasno za sagorevanje masnoća.
Potrebni su mišići da bi se sagorele masnoće. Bilo da je vaš cilj da steknete mišiće ili da očuvate ono što već imate,kako bi sagorevali salo morate unositi dovoljno kalorija da biste obnovili svoju snagu i kardiovaskularni sistem, kao i proces mišićnog održavanja, obnove i rasta. Ukoliko to ne radite vaše telo koristi proteine kao energetsko gorivo, sprečavajući ih da obavljaju svoj primami posao.

Korak 2 ako želite sagoreti salo
Jedite dovoljno ugljenih hidrata Ne dozvolite da vas zavedu pomodne dijete. Ugljeni hidrati predstavljaju energiju koja daje snagu za trening i ukoliko želite da trenirate napomo i dugo, trebaće vam ih mnogo. Nemojte se toliko fokusirati na ugljene hidrate koje ne uzimate sa proteinima , već se uverite da jedete preporučene količine.

Korak 3
Unosite dovoljno proteina momci obično ovaj deo izostavljaju, ali žene su spremne da se izvine proteinima. Kada trenirate, vaše potrebe za proteinima su iste kao njegove, zato se pridružite u zabavi. Proteini nisu potrebni samo za održavanje, zamenu i rast vaših telesnih tkiva, već se oni koriste za stvaranje hormona koji regulišu vaš metabolizam,održavaju nivo vode, štite od bolesti, transportuju hranljive sastojke u ćelije i van njih, nose kiseonik i regulišu zgrusavanje krvi. Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, vi jednostavno nećete postići svoje ciljeve u pogledu oblikovanja tela.
Preporuka: Važa konzumacija proteina treba da bude otprilike 1,7 grama po kilogramu telesne težine, na dan. Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla (na primer, ako ste vegetarijanac) dodajte 10% ovoj cifri, pošto proteini iz biljaka ne sadrže kompletan niz aminokiselina.

Korak 4
Pijte dosta tečnosti da bi sagoreli i izgubili salo.
Unošenje dovoljno tečnosti je važno za postizartje vrhunskih rezultata. Naš prirodni mehanizam žeđi ne funkcioniše dovoljno dobro – do momenta kada mi osetimo žeđ, već smo dehidrirali. Znači, morate piti i pre nego što osetite žeđ. Čak i blaga dehidracija će ograničiti vaše mentalne i fizičke potencijale i može čak ošteriti vaše zdravlje na duže staze. Unošenje velike količine vode može vam stvoriti osećaj sitosti i na taj način vam pomoći da kontrolišete svoj apetit.
Preporuka: Pijte 4 čaša tečnosti na svakih 1.000 kalorija hrane koju unosite, kao i minimalno 8 čaša vode na dan. Ovo ne uključuje dodatnu tečnost koja vam je potrebna tokom vežbanja. Pošto kofeinska i alkoholna pića uzrokuju da vaše telo gubi tečnost, nemojte računati kao deo svojih potreba za tečnošću. U stvari, kada uzmete šoljicu vašeg zadovoljstva (kafe) i1i času vina, pokušajte da ih povremeno zamenite šoljom vode. Takođe će vam trebati više tečnosti kada je toplo, kada je vlažnost previsoka ili preniska, kada ste na velikoj nadmorskoj vismi, uključujuci putovanje avionom, kao i kada putujete, bolesni ste, u trudnoći ili dojite.
Dva sata pre vežbanja, popijte barem 2 šolje vode ili nekog pića za sportiste. Tokom vežbanja, pijte hladne tečnosti svakih 15-20 minuta tokom vežbanja. Posle toga, popijte barem 2 šolje tečnosti.

Korak 5
Nemojte biti fobičar po pitanju debljine.
Takozvane osnovne masnoće – linolej i linolejska kiselina – nisu u dovoljnoj količini proizvedene od vašeg tela, već se moraju uzeti iz hrane, kako biste mogli postići optimalno zdravlje i razvoj. Osnovne masti se zahtevaju radi održanja ćelijskih membrana, zdravih arterija i nerava, podmazivanja i zaštite zglobova, zdrave kože, apsorpcije hranljivih sastojaka rastvorljivih u mastima, kao i razgrađivanja i metabolizma holesterola.
Masnoće iz vašeg tela ne samo da štite vaše organe, već i obezbeđuju gorivo za vežbanje. U stvari, one su prioritetno gorivo vašeg tela tokom aerobik vežbanja koje traje preko 20 minuta. Tokom treninga snage, ipak, vaše telo radije troši ugljene hidrate kao energiju, pošto za taj proces nije potreban kiseonik. Kada podižete težinu, u nizu, kiseonik ne stoji dovoljno brzo na raspolaganju kako bi trošili telesne masnoće kao pogonsko gorivo. To ne znači da vam trening neće pomoći da sagorite salo. Naprotiv jedna od prednosti kombinovanja treninga snage i aerobik vežbanja jeste da ste utreniraniji, vaše telo postaje efikasnije kod sagorevanja sala kao goriva. I što više sala razgradite i sagorite vaše telo će dobijati sve definisaniji oblik. Vrsta masnoća u vašoj dijeti utiče kako na nivoe holesterola u krvi, tako i na rizik stvaranja srčanih oboljenja i raka, zato izaberite za srce zdrave masnoće, kao što su visokomasna riba i školjke, masline, kikiriki i kanola ulja, avokado, orahe i semenke, kao svoj glavni izvor masnoće. Druge po važnosti su polinesaturisane masnoće iz raznih drugih biljnih izvora. Konačno, uključite ograničene količine sattnisanih i hidrogenetskih masnoća, bilo da su one iz životinjskih izvora (meso, puter i mleko) ili iz biljnih izvora (tropska ulja, osušeni proizvodi, krekeri, čips i ostale grickalice). Preporuka: Jednom kada odredite ukupnu količinu proteina i ugljenih hidrata koji su vam potrebni, znaćete da treba da budete na oprezu od masnoće.

Korak 6 ako želite izgubiti salo
Potrebni dodaci
Pored toga što popunjavaju prazninu neposredno nakon treninga, dodaci mogu, opšte uzevši, pomoći zdravlju i funkcionisanju. Preporuka: Uzmite svakoga dana multivitaminski/mineralni dodatak zajedno sa 400 ru vitamina E i 500 mg vitamina C. Dobićete dovoljno kalcijuma jednostamo sledeći ove dijetetske preporuke, ali ako se brinete da vam to nije dovoljno, dodajte još. Ipak, totalni unos kalcijuma na dan, komblitovano kroz hranu i dodatke, ne treba da pređe 1.200 mg.

Korak 7
Ispravno podesite svoje vreme.
Podešavanje vremena je jedna od najnovijih oblasti istraživanja kod sportske ishrane. Već duže znamo da jedenje malih a češćih obroka pomaže sagorevanje kalorija, nasuprot uskladištenju masti. Sada, istraživači takođe ukazuju na značaj podešavanja vremena ne samo vaših obroka već i vaših hranljivih sastojaka.

Korak 8
Budite strpljivi!
Dobre stvari đolaze onima koji čekaju. Mada ćete se osećati bolje i videti bar neke vidljive promene odmah, velike promene se dešavaju otprilike svakih od 6 do 12 nedelja, zavisno od toga koliko ste bili u formi na početku. (Vodite beleške sve vreme. Najbolji način da se izmene stare navike jeste da se stvari zapisuju.) Strpljenje ćete verovatno dobiti iz saznanja da je ovo verovatno zadnja velika izmena u dijeti koju ćete ikad morati da učinite. Ješćete ispravno tokom čitavog ostatka svog zdravog života u kondiciji. Zato, bacite se na to!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *