sala sa stomakaLeto je već stiglo, kupaći već je spreman, ali brine vas jedna stvar – trbuščić vam baš i nije reprezentativan.

Nije sve u izgledu, salo na stomaku opasno je i po zdravlje, mada možda sledite većinu uputstava o zdravoj ishrani, postoje loše navike zbog se santimetri oko struka ne smanjuju.

1. Redovno pijete gazirana pića

Istraživanja su utvrdila da jedno ili dva gazirana pića dnevno utiču na povećanje obima struka pet puta brže nego kod osoba koje takvo piće popiju jednom nedeljno ili manje.

Za sve je kriv šećer kojim su gazirani sokovi krcati. Bolja je alternativa voda u koju ste iscedili limun.

2. Prevelike porcije

Obratite pažnju na veličinu tanjira iz kojeg jedete. Studije sprovedene nad gojaznim osobama otkrile su da oni pre posežu za većim tanjirom ako mogu birati. Veći tanjir, više mesta za hranu.

Kako to utiče na vaš veliki stomak obložen salom? Šta više hrane stavite na tanjir, veća je verovatnoća da ćete pojesti više nego što telu zaista treba što vodi do novog taloženja masti.

Zato, uzmite manji tanjir i pokušajte da izbegnete ponovno dodavanje hrane u njega.

3. Jedete kasno uveče

Prava je formula obrok pojesti tri sata pre spavanja, a odlučite se da manje obroke bogate belančevinama. Ugljene hidrate ostavite za jutro.

4. Hranom lečite raspoloženje

Ako jedete kad ste tužni, ljuti ili uznemireni, osećanja će se samo pogoršati jer ćete uskoro biti nezadovoljni kad sebe vidite u ogledalu, a što je uzrokovano emocionalnim prejedanjem.

Kad osetite da vas samo hrana može spasiti, popijte čašu vode i odite da prošetate. Učinite bilo šta, samo se nemojte približavati frižideru.

5. Upali ste u zamku light proizvoda

Proizvodi sa oznakom “light” nisu dobar izbor. Nauštrb masnoća puni su šećera. Jednostavni šećeri pospešuju stvaranje sala. Za razliku od masnoća.

Pravilan izbor masnoća u kombinaciji sa proteinima, na primer, pojačaće potrošnju masnoća. Zato, slobodno posegnite za maslinovim uljem, orašastim plodovima, avokadom.

6. Premalo spavate

Kad telo ne dobija dovoljno sna (7-9 sati za odraslu osobu), povećava se nivo kortiziola, hormona stresa koji podstiče želju za šećerom.

7. Ne jedete dovoljno proteina

Kad jedete namirnice bogate proteinima telo istovremeno troši energiju kako bi ih preradilo.

Proteini takođe pomažu regulisanju insulina u krvi.