Jedno od najčešće postavljanih pitanja je kako skinuti salo sa stomaka. Masne naslage na stomaku zapravo predstavljaju najopasniju vrstu sala – pored narušavanja estetike, veliki obim struka je pokazatelj, i to naročito treba naglasiti, BOLESTI.

Za skidanje sala oko stomaka potrebno je mnogo više od rađenja trbušnjaka!

Salo oko struka počinje da se stvara kada dođe do skoka nivoa kortizola. Za pojačanu sekreciju ovog hormona najčešći krivac je stres. Kada do toga dođe, kortizol razgrađuje mišićnu masu (vrstu tkiva koja je najefikasnija u sagorevanju kalorija), a pri tom zadržava naslage masti u abdominalnom regionu. Ovaj stres se može čak i POGORŠATI držanjem loših dijeta; istraživanja pokazuju da stres izazvan držanjem dijete može povećati lučenje kortizola, pri čemu se količina masti u stomačnom regionu ne smanjuje čak ni pri smanjenom unosu kalorija. Pa onda, kako da se dovedete u formu i skinete salo sa stomaka?

skinuti salo sa stomaka

Pridržavajte se sledećih 6 saveta i bićete na putu ka ravnijem stomaku za tili čas!

1. Spavajte

Ako ste naumili da radite do kasno uveče, razmislite još jednom. Kada vam se poremeti bio-ritam počinjete da jedete više. Kada ste umorni, produkujete više grelina (GREL-in – „hormon gladi“), koji podstiče želju za šećerom i drugim vrstama hrane koje potpomažu stvaranje masnih naslaga oko stomaka. Nedostatak sna takođe može izmeniti produkciju hormona, utičući na povećanje nivoa kortizola koji dovodi do povećane senzitivnosti insulina, koja je primarni razlog stvaranja sala na stomaku! Oko 7 časova noćnog spavanja je jedna od najboljih usluga koju možete učiniti svome telu koje pokušava da se dovede u formu.

2. Kratko i intenzivno vežbanje

1000 trbušnjaka uveče može vam podariti jake trbušne mišiće, ali sa debelim slojem sala preko njih, zapravo nećete dobiti rezultate kakve priželjkujete! Umesto svih tih trbušnjaka, radite vežbe koje aktiviraju više mišićnih grupa istovremeno i aktivirajte vaš kardio-vaskularni sistem. Pokušajte sa vežbom koja se zove „daska“, gde zauzimate stav kao kada radite sklekove, ali niste oslonjeni na šake već na podlaktice, i nastojite da telo što duže održite u tom položaju. Pokušajte sa 3 ili 4 serije vežbi držanja, od po 30 sekundi za svako. Kretanje i šetanje u toku dana takođe će biti od pomoći za skidanje stomaka.

3. Šećer je vaš neprijatelj

Borba protiv sala na stomaku je u 80% slučajeva zdrava dijeta. Smanjite unos kalorija konzumiranjem proteina, povrća, integralnih žitarica i zamenite lošu vrstu grickalica dobrima. Primera radi, ako dobijete želju za nečim slatkim, zamenite visoko-kalorični slatki napitak koji biste inače popili, proteinskim šejkom, jer ima 0% šećera i tonu proteina koji će vas zasititi, a istovremeno ugušiti nagon za slatkišem! Još jedan odličan trik je da prsnete malo cimeta u jutarnju kafu ili ovsene pahuljice – ovaj začin se pokazao efikasnim u uravnotežavanju nivoa šećera u krvi. Takođe smanjuje i brzinu kojom hrana napušta želudac, što pomaže da osećate sitost duži vremenski period.

4. Vitamin C

Kada ste izloženi pojačanom stresu, lučite više hormona kortizola. Vitamin C pomaže da se izbalansira skok nivoa kortizola koji se dešava kada ste pod stresom. Pored toga što je dobro sredstvo za zaštitu od prehlade, Vitamin C je glavni element u sintezi karnitina, supstance koju telo koristi u reakciji pretvaranja masti u gorivo, što ga čini vašim najboljim saradnikom u sagorevanju masnih naslaga na stomaku.

Ako prolazite kroz emocionalnu krizu, stres na poslu, ili se bahatite lošim načinom ishrane, povećajte unos vitamina C – pomoći će vam da ublažite negativne efekte ovih događaja. Probajte slatku papriku, kelj ili plodove kivija. Oni sadrže više vitamina C čak i od čuvene pomorandže!

5. Jedite masno

Da, dobro ste čuli! Potrebna je masnoća da bi se sagorela masnoća. Kao što je prethodno napomenuto, šećer je taj koji vas goji i koji stvara salo oko stomaka, a ne mast. „Dobre“ masti su one u hrani bogatoj Omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, avokada i oraha. Ova hrana je puna nutritivnih komponenti koje će vas držati sitim veći deo dana.

6. Usporite disanje

Ovo je veoma jednostavna metoda koju možete praktikovati čak i kada ste u sred nekog drugog posla. Kada god primetite da ste napeti, obratite pažnju na to kakvo vam je disanje. Većina osoba koje su pod stresom promeni disanje ili po tipu kratkih udisaja ili po tipu brzog površnog disanja. Kada postanete svesni toga kako dišete, svesno opustite stomak i usporite disanje. Najbolji efekat ima usporavanje izdisaja, a ne udisaja. Sa svakih izdahom možete sebi reći „uspori“. I to je sve – jednostavno, ali iznenađujuće efikasno!!!