Kako se otarasiti sala sa ruku?

Verovatno ćete se iznenaditi kad čujete da salo sa ruku neće nestati ukoliko radite vežbe samo za taj deo. Iako će takve vežbe svakako pomoći u toniranju i izgradnji mišićne mase, nećete skinuti salo sa samo jednog dela tela.

Kako biste se rešili sala sa ruku i imali mršavije ruke, neophodno je da redovno vežbate, što uključuje, naravno, i vežbe za ruke kako bi se postigao tonus i mišićna masa, a uz to je neophodno voditi računa o zdravoj ihrani.

Salo na rukama nije rezultat samo loše ishrane i neaktivnosti. Može biti posledica i niskog nivoa testosterona. Nizak nivo testosterona često nije problem za žene, ali iako žene luče daleko manje testosterona nego muškarci, ipak ga luče i važan je. Testosteron je hormon koji Vas, između ostalog, održava vitkim i ako Vaš organizam ne luči dovoljno testosterona, to takođe može biti uzrok neželjenih masnoća na rukama. Nizak nivo testosterona kod žena može biti uzrokovan stresom, manjkom napornijih fizičkih vežbi, nedostatkom sna ili preteranim lučenjem estrogena zbog uzimanja lekova poput pilula za kontracepciju ili prevelike konzumacije hrane koja podstiče lučenje estrogena.

skidanje sala ruku

Navodimo 15 saveta koji će Vam pomoći da oblikujete ruke i skinete suvišno salo sa njih.

1. Pazite na ishranu
Prvi savet ukoliko planirate mršavljenje ruku jeste da dobro razmislite šta jedete. Ne radi se samo o unosu kalorija, mada je i to bitno, već i kvalitet hrane koju jedete igra značajnu ulogu. Ubacite u ishranu što više lisnatog povrća, nemasnih proteina i složenih ugljenih hidrata poput obroka od nemlevenih žitarica i izbacite industrijski prerađenu hranu, hranu sa visokim procentom soli i sokove sa mnogo šećera.

2. Smanjite kalorije
Kao i uvek, savet koji ćete uvek čuti kada se govori o mršavljenju jeste da morate da potrošite više kalorija nego što unesete. Nemojte ovo raditi naglo, jer to može izazvati vrtoglavicu i letargiju, već postepeno, kako povećavate učestalost i težinu vežbi.

3. Uvek dobro doručkujte
Kada je u pitanju mršavljenje pa i mršavljenje ruku, važno je da ne preskačete doručak. Pojedite obilan doručak i to će Vam ubrzati metabolizam, ostaćete siti do ručka i verovatno nećete osetiti potrebu da u međuvremenu nešto pojedete.

4. Jedite manje, a češće

Mnogo je efikasnije da jedete malo, a često. Male porcije podeljene u nekoliko obroka podrazumevaju da ne osećate glad tokom dana i sprečavaju prejedanje noću.

5. Koji su najbolji izvori proteina?
Vašem organizmu su potrebni proteini kako bi se ’sagradila’ mišićna masa, a potrebna Vam je ta mišićna masa koja će zameniti uskladištene masnoće u rukama. Najbolji izvori proteina za izgradnju mišićne mase i istovremeno mršavljenje se nalaze u nemasnom mesu poput ćuretine, ribe, jaja i mlečnim produktima sa niskim procentom masti.

6. Koji su najbolji izvori ugljenih hidrata?
Složeni ugljeni hidrati Vam daju energiju na duže staze, a istovremeno ne izazivaju velike oscilacije u nivou šećera u krvi. Neke od najboljih namirnica koje ih sadrže su pasulj i sočivo. Uvek birajte nemlevene namirnice, jer Vašem telu treba više vremena da ih pretvori u energiju.

7. Jedite proteine pre i posle vežbanja
Kada vežbate, zajedno sa masnoćama možete izgubiti i mišićnu masu i zato je važno da „nahranite“ mišiće, pre i neposredno nakon vežbanja. Uzmite malu užinu, ali bogatu proteinima, manje od sat vremena pre nego što počnete da vežbate i još jednu odmah nakon vežbanja.

8. Pazite na hidrataciju
Nemojte zanemarivati važnost vode i pijte najmanje 8 čaša vode tokom dana. Voda pomaže u suzbijanju apetita i neophodan je organizmu kako bi metabolizam normalno funkcionisao.

9. Kardio-vežbe
Najbolje vežbe za topljenje masnoća su kardio vežbe. To podrazumeva vežbe tokom kojih se puls ubrzava i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, a istovremeno troši energija i sagorevaju masnoće. Ako ranije niste vežbali, počnite polako, sa 10-15 minuta vežbanja i polako produžavajte vreme do 30 minuta – trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili neke slične vežbe.

10. Sklekovi
Jedna od najboljih vežbi za mišiće ruku su sklekovi, a nije Vam potrebna nikakva dodatna oprema da biste ih radili. Za početak, počnite sa sklekovima na kolenima, a ne na stopalima – kasnije možete preći na ove druge i biće Vam znatno lakše.

11. Ukrštanje ruku
Još jedna odlična vežba za topljenje sala sa ruku jeste ukrštanje ruku. Ispružite ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim prema podu. Zatim okrenite ruke tako da Vam dlanovi budu okrenuti ka plafonu, pa ih onda vratite u prvobitan položaj i ponavljajte ovu vežbu.

12. „Makaze“
Ovo je još jedna vrlo efikasna vežba za gubljenje sala sa ruku. Ispružite ruke ispred sebe u visini ramena. Zatim istegnite ruke unazad koliko god možete i vratite ih u prvobitan položaj, ali tako da budu jedna ispod druge, baš poput makaza. Ponavljajte ovu vežbu koliko god možete i kad god možete.

13. „Stojeći“ sklekovi
Postavite ruke na radnu površinu u kuhinji ili sto koji je jako teško pomeriti. Zakoračite unazad dok ne budete udaljeni od površine toliko da stojite na prstima. Onda uradite što više sklekova možete u ovom položaju. Neka vam leđa budu prava i svaki put kada se spustite, laktovi bi trebali da Vam dodirnu površinu radnog dela/stola.

14. Dizanje tegove i vežbe u teretani
Postoji mnogo različitih vežbi i različitih sprava u teretani koje možete iskoristiti kako biste ojačali mišiće ruku, uključujući i tegove i sprave za istezanje i jačanje ruku. Posavetujte se sa svojim instruktorom koje vežbe su najbolje za Vas.

15. Joga
Praktikovanje joge dvaput nedeljno je takođe vrlo efikasan način da se izborite sa masnoćom na rukama. Joga ojačava i isteže ruke, tako da će Vam ne samo ruke, već i telo, delovati vitkije i elegantnije. Obavezno probajte!
POVEZANO >>> Vežbe za ruke