10 saveta za mrsavljenjeDržanje dijete nije prijatno, a često ne daje rezultate na duge staze, osim ako imate razuman plan kako da smršate…

Usvojite bar tri saveta – jednostavno ih je integrisati u svakodnevni režim. Plus, sve su sa puno entuzijazma podržali nutricionisti. Osetićete da gubite težinu i pucate od zdravlja. (A težina se neće vraćati!)

1. Grickajte, ali pametno

Grickanje između obroka je najčešće na listi za odstrel. Ali bolje je zadovoljiti glad zdravim zalogajem i tako izbeći prejedanje brzom hranom koje može da vas snađe kasnije. Najbolji izbor su grickalice koje zasite a pune su proteina kao što su komadić kvalitetnog sira, kašika putera od kikirikija, šaka badema, oraha ili pečene soje.

2. Isključite tv

Konzumiranje obroka uz gledanje televizije može da dovede do unošenja i do 40 procenata kalorija više nego obično. Kuckanje poruka ili bilo koja druga aktivnost koja odvlači pažnju može da ima kao posledicu unošenje previše hrane. Umesto toga, potrudite se da svaki obrok podrazumeva ritual sedenja za stolom, čak i ako jedete sami.

3. Svakoga dana stanite na vagu

Ako vam se telesna težina nekoliko dana zaredom povećava, shvatite to kao crvenu lampicu i smanjite unos hrane ili povećajte intenzitet treninga.

4. Vežbajte tri puta nedeljno

Po pet minuta dnevno za sklekove, čučnjeve i iskorake (uz pauze između serija po 30 sekundi) pomoći će vam da izgradite i održite mišićnu masu. Što više mišića budete imali, to će vaš metabolizam postajati brži.

5. Mobilna pomoć

Kad vam se prijede, pozovite drugaricu da biste neobaveznom pričom skrenuli svoje misli. Istraživanja pokazuju da žudnja za hranom traje samo oko 5 minuta.

6. Pojedite obilan, uravnotežen doručak

Jutarnji obrok sačinjen od ugljenih hidrata, proteina i malo masti održaće nivo šećera u krvi u ravnoteži pa će vas iznenadni napadi gladi zaobići i uspešno ćete izgurati do ručka. Odaberite nešto što će podjednako zadovoljiti vaš apetit i vaša čula – kao, na primer, omlet sa ćurećom pečenicom uz tost od integralnih žitarica.

7. Obazrivo sa pićem

Jedna naivna „margarita“ može da vam nagura stotine kalorija, ne čineći ništa korisno za vaš apetit. Počastite se vikendom tako što ćete se uzdržati od neke druge vrste hrane ili se odlučite za čašu vina, lajt piva ili votke i sode – svako od ovih pića sadrži oko 100 kalorija po čaši.

8. Jedite voće dva puta dnevno

Voće ne sadrži masti, a u najvećem procentu sastoji se od vode, tako da će vas zasititi ostavljajući manje mesta za visokokalorične namirnice. Ne brinite oko ugljenih hidrata – to je dobra vrsta i sadrži dosta zdravih vlakana. Voće je zapravo najbolja užina, pa neka vam postane navika da ga jedete između glavnih obroka.

9. Spavajte što duže

Istraživanja pokazuju da odlazak u krevet 30 minuta ranije i buđenje 30 minuta kasnije nego obično može da vam pomogne da u toku dana birate zdravu hranu. Takođe, kada ste odmorne, manje su šanse da posegnete za štetnim grickalicama kao kada ste umorni ili pod stresom.

10. Vizuelizujte sebe sa idealnom težinom

Kad osetite da vam popušta snaga volje, prizovite u sećanje sliku sebe kada ste se osećale i izgledale vitko. Vizuelna motivacija pomoći će vam da ostanete fokusirane na cilj i podsetiće vas da je taj cilj dostižan.