Himen se još naziva devičanska opna ili devičnjak. Najčešće se spominje kao problem za devojke kod prvog polnog odnosa .Saznaj sve o njemu!

Gde se nalazi himen ?

Tzv . devičanska opna ili himen je tanki sloj tkiva ( debljine 01:00-03:00 milimetra ) smešten na ulazu u vaginu . On delimično prekriva otvor vagine i deo je ženske stidnice ( vulve ) .

Himen može dolaziti u različitim oblicima , npr . U obliku polumeseca , zuba , resice , ali je najčešće prstenastog oblika . Rubovi himena su glatki ili naborani .

Je li himen dokaz devičanstva ?

To što neka devojka nema himena , uopšte ne mora biti dokaz toga je li ona nevina ili ne .Naime, veličina i oblik otvora vagine se razlikuju kod svake ženske osobe.Razlike se određuju još pre rođenja, a neke se devojčice i rode bez himena.

Tokom života neke cure mogu rastvoriti ili raširiti himen za vreme bavljenja nekim sportom, prilikom stavljanja tampona ili slično, i to uz minimalne bolove ili krvarenje.

Dolazi li uvek prilikom prvog polnog odnosa do krvarenja ?

Uobičajeno je da prilikom prvog puta ( tj . Defloracije ili gubljenja nevinosti ) kod većine devojaka dolazi do manjeg krvarenja i bolova, no do toga, s druge strane, uopšte ne mora ni doći.

Ne dešava se to samo zato što je u nekim slučajevima himen pre ‘potrgan’, već zato što je ponekad toliko elastičan da se ne ‘trga’ ili se ‘trga’ samo delimično. To se zna dogoditi kada se prvi polni odnos odvija postepeno, npr . Kad dečko prvo koristi prste i tek kasnije pređe na ‘pravi odnos’ .

Kako devojke imaju menstruaciju uz himen ?

U sredini himena nalazi se otvor.Retko se dogodi da se devojčice rode bez tog otvora, a u tom slučaju potrebno ga je hirurški napraviti kako bi devojka mogla imati normalnu menstruaciju .

Zanimljivosti za kraj …

Mnoge životinje imaju himen, a jedan od najneobičnijih je onaj kod zamoraca . Naime , kada se ženka tera , on nestane , a nakon parenja on ponovno naraste !

Neke žene mogu imati polne odnose , a da njihov himen zbog velike elastičnosti ili zbog toga što jedva pokriva otvor vagine ostane netaknut . Može se dogoditi i da je himen toliko čvrst da ga muškarac ne može da probuši . U tom slučaju može se izvesti himenotomija , hirurški zahvat stvaranja ureza na himenu , a isti zahvat može se napraviti i ako žena ima bolne seksualne odnose .

Kao najbolje doba za skidanje himena smatra se između 18 i 20 godina . Himen je u tim godinama najfleksibilniji , a kada se probuši , devojka neće puno krvariti . S godinama himen postaje deblji i manje elastičan , pa je zbog toga prvi seks u kasnijoj dobi bolniji i krvaviji . Himen ima male otvore kroz koje menstrualna krv može slobodno da teče.