moze li se uticati na pol deteta

MOŽE LI SE UTICATI NA BEBIN POL PRIRODNIM PUTEM?

Čim zvanično počnete “raditi” na tome da zatrudnite, čućete razne ideje o tome kako možete uticati na pol budućeg deteta. Jesu li sve to puka naklapanja?

PRIČA SE…
Seks u “psećoj pozi” povećava šanse za dobijanje muškog deteta.
A ISTINA JE…
To su bapske priče. Navodno, zahvaljujući ovoj pozi (koja omogućava duboku penetraciju), sperma dospeva još bliže jajašcetu, pa tako spermatozoidi Y mogu preteći one X. S druge strane, pri pozama s plićom penetracijom, poput one misionarske, sperma ne dospeva tako blizu jajašcetu, pa spermatozoidi X polako ali sigurno nadživljuju brze, ali slabije Y-kolege, dospevajući do jajašceta. Ali ne postoje dokazi koji bi poduprli ovu teoriju. Tokom istraživanja oplođivanja in vitro, doktori su stavili 40.000 spermatozoida odmah do jajašceta – i šanse za začetak oba pola bile su “fifti-fifti”.

PRIČA SE…
Ako upražnjavate seks tri dana pre ovulacije, dobićete žensko dete.
A ISTINA JE…
Neka manja istraživanja sugerišu postojanje veze između tajminga seksualnog odnosa i detetovog pola, ali to još nije dokazano. Teorija kaže da je spermatozoid s hromozomom X (ženski sprematozoid) veći i otporniji, te tako uspeva da opstane duže čekajući da se jajašce oslobodi. Iako u tome postoji izvesna logika, dokazi još nisu dovoljno ubedljivi, tvrde stručnjaci. Slobodno testirajte ovu teoriju u praksi – ali odložite krečenje dečje sobe u ružičasto, za svaki slučaj.