kondom

kondomUkoliko ne želite da ostanete u drugom stanju, nemojte se oslanjati na prirodne metode kontracepcije – izbegavanje seksa u plodnim danima i prekinuti snošaj, jer baš i nisu pouzdane. Saznajte koje vam kontraceptivno sredstvo najviše odgovara i što pre počnite da se koristite njime kako biste izbegli neželjenu trudnoću i nimalo bezazlen abortus, kom, nažalost, pribegava sve više žena.

Kondom
Higijenska gumica od lateksa, poliuretana ili prirodnog materijala koja se navuče na penis u stanju erekcije – idealno je sredstvo zaštite za osobe koje nemaju stalnog partnera i koje su sklone urogenitalnim infekcijama. Ako se pravilno upotrebljava, pouzdan je u 93 odsto slučajeva.
Prednosti: Lako je dostupan, može se kupiti u apoteci, supermarketu, na kiosku… i jednostavan je za upotrebu. Osim od trudnoće, štiti od HIV-a, kondiloma i ostalih polno prenosivih bolesti.
Mane: Ako mu je istekao rok trajanja, ili ako se ne stavi kako treba, prezervativ može pući ili spasti u toku odnosa, te izgubiti zaštitnu funkciju.
Pošto potpuno prekriva polni ud, neretko smanjuje seksualno zadovoljstvo.
Ukoliko je napravljen od lateksa (a najčešće jeste), može izazvati alergijsku reakciju – crvenilo, svrab i peckanje sluzokože.

Pilule
Kontraceptivne pilule sadrže kombinaciju ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona), koja sprečava nastanak ovulacije, pa u 99,9 odsto slučajeva onemogućavaju začeće. Njihova upotreba posebno je preporučljiva od 20. do 30. godine života, kad je reproduktivna sposobnost najveća. Ali ne smeju se piti na svoju ruku, već po preporuci ginekologa.
Prednosti: Uzimanje pilula pruža dodatne koristi – reguliše menstrualni ciklus, smanjuje obilnost i dužinu trajanja menstruacije, ublažava PMS tegobe i poboljšava kvalitet kože, kose i noktiju.
Mane: Ovaj vid kontracepcije u početku može uzrokovati povraćanje, glavobolju, napetost u dojkama i međumenstrualna krvarenja. Osim toga, može doprineti nastanku hipertenzije i tromboze, pa nije pogodan za žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom na kardiovaskularne bolesti.

Flasteri
Mali četvrtasti flaster impregniran hormonima, koji se zalepi na zadnjicu, stomak, nadlakticu ili gornji deo leđa i drži 21 dan, ima isti efekat kao oralna kontracepcija. U čak 99 odsto slučajeva predstavlja sigurnu zaštitu od trudnoće.
Prednosti: Za razliku od pilule, hormonski flaster ne zahteva svakodnevnu upotrebu i ne povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Mogu ga upotrebljavati i žene kojima se oralna
kontracepcija ne preporučuje.
Mane: U prvih dvanaest nedelja korišćenja -hormonski flaster često izaziva iritacije na koži, mučninu, blagu vrtoglavicu i osetljivost dojki.

Spermicidi
Hemijska kontraceptivna sredstva u obliku pene, gela ili vaginaleta, koja se deset-petnaest minuta pre seksualnog čina stavljaju u vaginu kako bi uništili spermu – efikasna su u 79 odsto slučajeva. Preporučljiva su samo parovima starijim od 35 godina i onima koji imaju stalnog partnera, a nemaju česte odnose.
Prednosti: Spermicidi nemaju dodatne prednosti. Iako se dugo verovalo da sprečavaju infekcije HlV-om, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ne pružaju nikakvu zaštitu od polno prenosivih bolesti.
Mane: Ova sredstva sadrže prilično jake supstance, koje mogu narušiti pH vrednost vaginalne sluzokože, izazvati alergijske reakcije i, u slučaju začeća, naškoditi plodu.

Dijafragma
Gumena ili silikonska kapa koja se premaže spermicidom pa postavi u vaginu – pouzdan je vid zaštite do 95 odsto. Pogodna je za dojilje i žene koje ne smeju upotrebljavati hormonske kontraceptive.
Prednosti: Dijafragma se može postaviti nekoliko sati pre odnosa i ne kvari seksualni užitak.
Mane: Ne sme se vaditi najmanje šest sati nakon odnosa, niti pak držati duže od 24 sata – jer može izazvati toksički šok. Takođe, ne sme se upotrebljavati za vreme menstrualnog krvarenja i kad PAPA bris nije dobar.

Pilula za dan posle
Ako vam se desi da imate nezaštićen odnos, da zaboravite da popijete pilulu da kondom pukne ili spadne, da se flaster odlepi ili se dijafragma pomeri – uzmite pilulu za dan posle. Prvu tabletu popijte najkasnije 72 sata nakon vođenja ljubavi, a drugu – 12 sati posle prve. Pilula za dan posle u 75 odsto slučajeva spreava trudnoću, jer ometa oplodnju i usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu. Ali ne sme se često uzimati. Ovim rezervnim metodom zaštite možete se koristiti samo u urgentnim situacijama, najviše dva-tri puta godišnje, jer sadrži jaku dozu hormona, koja može poremetiti vitalne funkcije i prouzrokovati sterilitet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *