Himen i defloracija-gubljenje nevinosti.
Šta je to himen?
Himen je mala kožasta opna koja leži na ulazu u vaginu a sastavljena je od dva lista epitela između kojih se nalazi manji splet krvnih sudova. U svom centralnom delu najčešće ima otvor veličine desetak milimetara kroz koji otiče menstruaciona krv. Najčešće je polumesečastog oblika, a katkad je prstenast, rešetkast ili nazubljen. Pored himena sa jednim otvorom mogu postojati i himeni sa više otvora. Himen je retko kad kompaktan i tada se posle prvih menstruacija mora raseći da bi se omogućilo nesmetano oticanje menstruacione krvi. Ako je himen čvrst i zadebljan i ako sprečava obavljanje polnog odnosa, naziva se kožastim.

Šta se dešava kad pukne himen?
Posle prvog polnog snošaja himen se karakteristično cepa uz neobavezno krvarenje i bol. Kod defloracije (pucanja himena, odnosno gubitka nevinosti) više od 50% žena oseti lagane bolove, 20% nešto jače, a drugih 20% veoma jake bolove. Pri prvom polnom snošaju sladostrašće (orgazam) doživi svega 15% žena. Bol dakle može biti različitog inteziteta, a krvarenje je uglavnom beznačajno i obično kratko traje.Na himenu posle pucanja nastaju obično dva ili tri rascepa koji se spuštaju do njegove baze, najčešće prema međici. I pored toga nekad, premda je to retkost, krvarenje postaje obilnije.Pocepan himen za nekoliko dana zaraste na rubovima, ali se više nikad ne obnavlja. Posle porođaja tkivo himena se svodi na nekoliko kvržica. Veoma elastičan himen, čiji je otvor širok, može da ostane neoštećen posle snošaja, na njemu se ne javljaju rascepi ni krvarenje. U nekim slučajevima žena ostaje trudna, pri potpuno očuvanom himenu, pa se takav himen pocepa tek na porođaju. Ipak, veoma često kod postojanja kožastog himena nije moguće obavljanje polnog odnosa, sve dok se hirurškim putem ne preseče ali su takvi slučajevi veoma veoma retki.

U civilizovanim sredinama do defloracije (cepanja himena) dolazi u toku prvog polnog odnosa. Do toga može doći i na drugi način, kao što je upotreba pojedinih predmeta u toku polnog samozadovoljavanja. Mnogi narodi kao Indijci, Turci, Grci, Jevreji, sve do skora su cenili žene sa himenom, smatrajući himen oličenjem čednosti i buduće bračne privrženosti. Nasuprot njima, himen je nužno zlo za mnoga azijska i afrička plemena. Zato u nekim sredinama defloraciju vrše druga lica, uglavnom majke devojaka. Na Madagaskaru devojke nekih plemena se oslobađaju himena prstima ili nekim predmetima. U nekim sredinama defloracija se poverava sveštenicima, pošto su oni zbog svoje »svetosti« otporni prema krvi deflorisane devojke koja se smatra otrovom. Iz istih se razloga to negde poveravalo poglavici plemena. Verovatno iz toga proizilazi i pravo »prve bračne noći«, što je podrazumevalo pravo kralja, sveštenika, poglavice.

Za mladu devojku bez obzira na vaspitanje pucanje himena pri gubitku nevinosti znači veliki doživljaj koji se teško zaboravlja, pa će svaka žena znati da ga opiše do najsitnijih pojedinosti, posebno one žene koje su pri rascepu himena imale bol i krvarenje. Taj doživljaj može imati presudnu ulogu u životu žene u odnosu na polni život, kao i prema muškarcu uopšte. Ako u prvoj bračnoj noći, pri prvom seksualnom odnosu sa mužem žena doživi razočaranje, to može da ostavi duboke tragove na bračni život uopšte. Za muškarca prvi polni kontakt predstavlja prolaznu epizodu i malo koji se i seća pojedinosti prvog polnog čina. Ukoliko se prvi polni snošaj obavi netaktično i grubo, može dovesti do neurotskih kriza, koje mogu prerasti u prave psihoze. Sa te strane defloracija postaje duševna, a ne telesna trauma, koja može imati velike posledice u životu žene. Veliki deo takvih žena postaje frigidan smatrajući seksualne odnose neprijatnom i mučnom dužnošću. Muškarac, posebno mlad po pravilu je nasrtljiv, te taktikom i ljubavnim pričama želi da osvoji devojčino telo i svesno priprema teren za to.

To sve ukazuje da je neobično važno da se devojke upoznaju sa psihologijom, tehnikom i higijenom prvog polnog kontakta. Nepoznavanje i zapostavljanje seksualnog odgoja utiče da devojke, mogu češće postati plen ulice, pošto u početku polni doživljaj traže samo iz radoznalosti, ali često dožive razočaranje, pa čak i osećanje telesnog i moralnog pada. Ne treba izgubiti iz vida da je devojka u prvom polnom odnosu spremna više na duševni nego na telesni snošaj.

Pogledaj i sve o himenu i defloraciji

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *