zena-krevet-bolnica

Iako se najveći broj porođaja odvija u terminu, što znači nakon 37. nedelje trudnoće, postoje situacije u kojima dolazi do prevremenog rađanja. Oko 10% posto beba dođe na svet pre 37. nedelje, a oko 1% čak i pre 32. nedelje trudnoće.

Prevremeno rođena deca u riziku su za veće zdravstvene komplikacije, tim pre što im mozak i pluća nisu dovoljno razvijeni u trenutku rođenja. Uprkos tome, sve se, u najvećem broju slučajeva, završi pozitivnim ishodom jer je medicina vrlo uznapredovala i razvila metode kojima može pomoći takvoj deci.

U nastavku teksta pružamo vam informacije o tome kakav prevremen porođaj može biti, koji su znaci ove pojave i kako prepoznati rizike, kao i da li se može prevenirati.

Prevremeni porođaji mogu biti spontani i izazvani

Iskustva prevremenog porođaja svedoče o tome da su spontani neuporedivo češći od izazvanih prevremenih porođaja. Izazvanim porođajima mora se pribeći u situacijama kada doktor proceni da je zdravlje bebe ili majke značajno ugroženo i da je bezbednije da se dete rodi, pa makar i pre termina. 

Neke od najčešćih situacija u kojima se izaziva prevremeno rađanje deteta jesu teži oblici preeklampsije ili unutarmaterični zastoj rasta ploda. Veći deo porođaja koji se odvijaju pre termina počinje isto kao i oni koji se odvijaju u terminu, pucanjem vodenjaka i javljanjem kontrakcija.

Ako dođe do toga, neophodno je otići u ustanovu koja ima sve uslove da zbrine novorođenče i pruži mu adekvatnu negu. 

Zašto dolazi do rađanja mnogo pre isteka termina?

U nekim slučajevima nije jasno zašto je došlo do rađanja znatno pre termina, prosto nema objašnjenja. Ipak, većina prevremenih porođaja ima svoj uzrok u nekoj od sledećih pojava.

Važna su vaša prethodna iskustva

Ukoliko ste već jednu bebu rodili mnogo pre termina, svakako ste kandidat da se to ponovo dogodi, kao i ukoliko je razmak koji ste napravili između dve trudnoće mali (npr. period od 6 meseci do godinu dana od prethodnog porođaja smatra se kratkim).

Nije isto da li nosite jednu bebu ili je trudnoća višeplodna

Takođe, trudnoće sa više plodova (blizanci i trojke) spadaju u rizične trudnoće, te se vrlo često se završavaju prevremenim rođenjem beba.

Starost majke igra bitnu ulogu

Godine života majke mogu povećati rizike za prevremen porođaj, te tako ako imate manje od 17 i više od 35 godina, šansa za porođaj mnogo pre isteka 37 nedelja veći je nego inače. 

Zdravstveno stanje majke je veoma birtno

Neuhranjenost majke takođe može uzrokovati prevremen porođaj, kao i prisustvo hroničnih bolesti. Povišen krvni pritisak majke takođe može biti čvrst razlog za prevremeni porođaj (najčešće izazvan, radi očuvanja bezbednosti majke i deteta).

Povišen nivo šećera majke takođe je znak za to da se razmišlja o izazvanom prevremenom porođaju, kao i patološke promene na materici i neadekvatno lečene  vaginalne infekcije kakve su npr. bakterijske vaginoze, hlamidijalna infekcija, trihomonas.

Kada je posteljica u položaju u kome zatvara izlaz iz materice, tzv. prednjačeća posteljica (placenta praevia), često je potrebno uraditi hitan porođaj. Spontano skraćivanje i otvaranje grlića materice, koje nije praćeno kontrakcijama (cervikalna inkomentencija) takođe uzrokuje prevremen porođaj.

Prevelika materica, u kojoj postoji mnogo plodove vodice, može biti uzrok kontrakcijama nastalim usled toga što materica ne može da više da se rastegne, zbog čega dolazi do preuranjenog rođenja bebe.

Način života nije zanemarljiv faktor

Rizici leže i u velikoj količini stresa kojoj žena može biti izložena. Tu se misli na stres izazvan nasiljem, psihičkim ili fizičkim, gubitkom člana porodice i sl. Neka istraživanja govore u prilog tome da su žene koje rade teške fizičke poslove ili imaju noćne smene podložnije prevremenim porođajima.

 

Pušenje, konzumacija narkotika i alkohola štetni su po svaku osobu koja tome pribegava, ali za ženu koja je u drugom stanju naročito, te tako i za njen plod. Pored toga što može dovesti do preuranjenog porođaja, može uzrokovati brojne druge zdravstvene komplikacije ploda.

Kako prepoznati znake prevremenog porođaja?

Najčešći znaci su pojačan vaginalni sekret, vaginalno krvarenje, bolovi u donjem delu stomaka ili čak i pristvo kontrakcija (više od četiri za sat vremena), jak bol u krstima i osećaj da vas beba pritiska u smeru na dole.

Da li postoji preventiva?

Ne postoji proveren recept kako da izbegnete porođaj znatno pre termina jer na određene faktore nemate nikakvog uticaja. Svakako se preporučuje da vodite zdrav život. Kontrolišite pritisak i šećer, a ukoliko postoji potreba, idite kod nutricioniste po savete o ishrani.

Izbegavajte stresne situacije koliko god je to moguće, a ukoliko ste pušač ili koristite neke druge štetne supstance, izbacite te loše navike. Nemojte se izlagati velikim fizičkim naporima i slušajte savete vašeg doktora.

Imajte na umu da se najčešće sve završi bez većih problema. Lekari uglavnom imaju iskustva sa takvom problematikom, a institucije sve što je potrebno kako bi se bebi pružila adekvatna briga.  Možda nećete odmah držati bebu u svom naručju, ali budite spremni da je prigrlite čim taj momenat dođe!