akohol seks uticaj potencijuAlkohol i seks: Podmuklo je kod alkohola što on može seksualno da podstakne ali istovremeno i da negativno utiče na potenciju…
ALKOHOL ulepšava ljubav.
Alkohol čini ljubav površnom.
Alkohol otežava ljubav.
Alkohol uništava ljubav.
Evo četiri sasvim različite izjave na temu »seks i alkohol«. Pa ipak je svaka od njih tačna.
Prijatno veče udvoje, uz svetlost svece, tiha muzika, boca penušavog vina… Svako zna kako to može da stvori raspoloženje i kako brzo kresne varnica. Kako u takvim prilikama iznenada možete da se nađete u zagrljaju, dodirujete se, volite se. Van svake sumnje, alkohol kod većine ljudi u početku – deluje stimulativno na psihu a samim tim i na potenciju.
Otkuda to da nekoliko gutljaja vina ili šampanjca olakšavaju partnerima da priđu jedno drugom? Alkohol u bilo kom vidu spada u red takozvanih »psihotropnih sredstava«, znači materija koji utiče i na dušu. Hemijski je alkohol narkotik koji preko krvotoka brzo dospeva u mozak. Pošto je rastvorljiv u masti, brzo prodire u moždane ćelije pa odatle razvija svoje dejstvo.

Dejstvo koje osećamo kao popuštanje grčevitosti, oslobađanje, opuštenost. Pod tim dejstvom postaje se i nezavisniji pred preprekama zato što ono olakšava sve nervne procese. Govorimo više, možda i otvorenije, osećamo se lako i poletno.Brige, problemi, teškoće, odjednom se vide u drugom svetlu.

Alkohol — začarani krug za potenciju
Prijatno je to raspoloženje koje izvanredno može da se odrazi na seksualni susret.
Ali ne u svakom slučaju. Zavisi od ishodnog psihičkog položaja. Tamo gde treba razgraditi manje smetnje, koje muškarcima i ženama često težavaju da priznaju svoju želju za ljubavlju, alkohol u malim količinama može
da pomogne. Ali tamo gde ima straha možda straha od toga da neko neće seksualno dovoljno dobro da »funkcioniše«, alkohol može da ima razorno dejstvo.

Pivo, vino ili rakija ma koliko u početku deluju nadražujuće – mogu i da parališu seksualnost i loše da utiču na potenciju. Što su veće količine alkohola unete u organizam, to je jači uticaj na centralni nervni sistem koji upravlja i seksualnim funkcijama. To, naročito za muškarca, može da postane problem. On je seksualno veoma uzbuđen, ali ipak ne dolazi do erekcije.Neuspeh koji ide na račun alkohola, neuspeh koji muškarci najčešće shvataju kao lični poraz. Zlo je pri tome što ovaj »neuspeh« često doprinosi da se pre sledećeg seksualnog susreta opet pije alkohol, po mogućstvu čak i u većim količinama da bi se lakše savladao strah od novog izneveravanja. Posledica toga je da se nezgoda ponavlja. Na taj način neki muškarci zbog alkohola zapadaju u začaran krug koji sve više opterećuje i njih i partnerstvo sa ženom.
Naravno, mnogo zavisi i od toga kako i u kojoj meri pojedinci podnose alkohol.

Faza u kojoj alkohol još podstiče i u kojoj seksualna funkcija ostaje održana, kod muškarca je relativno kratka. Samo nekoliko gutljaja više i već je erekcija blokirana.
Drugačije je kod žene čija spremnost za ljubav ne zahteva prethodno erekciju.I njeno uzbuđenje pod dejstvom alkohola po pravilu duže traje.
Još i više: mnoge žene su čak i sposobnije za osećaje ako su prethodno popile gutljaj alkohola. Često im je lakše da izraze svoje seksualne želje pa i same da postanu aktivne.

Alkohol — erotika često na kratko
Ljubav pod uticajem alkohola može da ima i ovu mračnu stranu – ona se lako ograničava samo na čist seksualni susret. Ono nežno »pre« i »posle« najčešće biva prekratko. Ovu otrežnjavajuću činjenicu pre svega osećaju žene. Ali i nešto drugo dolazi sa tim. Od ljubavi pod dejstvom alkohola većinom malo ostaje, susret brzo izbledi, sledećeg dana nedostaje čak i sećanje na ono što se dogodilo. Sve ostaje znači površno i otpada stvaranje partnerstva.
Drugi jedan problem tesno je vezan sa temom seks i alkohol. Alkohol često treba da zavara da se ljubavni odnos pretvorio u »bračnu dužnost«. Često se svesno stimuliše alkoholom zbog toga što ne postoji osnova za srećan seksualni odnos. Malo je toga ostalo što jedno drugom imaju da kažu, pati se od nerešenih konflikata.
Naročito je problematično ako pre ljubavi pije samo jedan od partnera. Mnoge žene to poznaju. U takvim se situacijama osećaju kao da ih je partner skoro silovao. Ponekad, ako je tako, žena brzo ode da i sama nešto popije, kako bi bolje nadvladala ponižavajući susret ili kako bi partneru lažno prikazala uživanje i zadovoljstvo.
Uz temu alkohol i seks valja na kraju nešto reći i o (ironičnom alkoholizmu, znači o pravoj zavisnosti od alkohola. Tokom godina (ironičan alkoholizam dovodi do teških psihičkih promena. U takvim slučajevima se ljubavna moć ograničava ili čak i razara već i samo zbog toga što alkoholičar tokom godina postaje ravnodušan prema svim životnim sadržajima.