zova caj

zova cajZa zovu je vezano čitavo bogatstvo folklora njena lekovitost je veoma poznata. Zbog njenih brojnih terapeutskih i profilaktičkih osobina je često opisuju kao “kompietnu kućnu apoteku”.
Galenus je zovu opisivao kao “vrelu i suvu”, i zbog toga se koristila za hladna i vlažna stanja, kao što su katari ili preterano lučenje sluzi- U XVII veku je bila omiljeno sredstvo za “čišćenje od sluzi”, bilo kao ekspektorans za kašalj iii kao diuretik i jaki laksativ.
Zovina voda je u XVIII veku bila veoma cenjena kao sredstvo za izbeljivanje kože i uklanjanja pega.
Cvet
Cvet deluje na katar i izal zato je idealan kod prehlada sa temperautom i kod gripa. Pomaže i kod alergijske kijavice, ali sa profilaktičkim korišćenjem za jačanja gornjih disajnih puteva treba početi već početkom godine, pre nego što dodje do koncentracije polena u vazduhu. U lokalnoj primeni deluje antiinflamatorno i zato se dodaje kremovima za tretiranje kože i promrzlina. Bere se početkom leta.
Osobine: Cvet/Plod: gorak, suši, hladan, slatkast.

Kora: vrela, gorka suši.
Lekovite materije: eterična ulja, flavonoidi, sluz, tanini, vitamini A, C, cijanogeni glikozidi, kalinska kiselina, alkaloid.

Dejstvo: Cvet: ekspektorans, deluje na katar, stimuliše cirkulaciju krvi, izaziva znojenje, diuretik, lokalni antiinflamatorik.

Plod: izaziva znojenje, diuretik, laksativ.

Kora: jak laksativ, izaziva povraćanje (u velikim dozama), diuretik.

Lokalno: omekšava.

Preparati od cveta zove
Čaj od zove: Vreo čaj piti kod temepraturnih i katarskih stanja pluća ili gornjih disajnih puteva uključujući i alergijsku kijavicu. Može se kombinovati sa hajdučicom, konopljušom i nanom.

Tinktura od zove: Koristiti kod prehlade i gripa ili rano u proleće da bi vam pomogla da ublažite kasnije simptome alergijske kijavice.

Krem: Primenjivati na ispucalu kožu i bolna – mesta na rukama ili na promrzline.

Za ispiranje očiju: Na bolne ili umorne oči staviti oblogu od hladnog, proceđenog čaja.
ispiranje usta/Grgotanje: Čaj koristiti kod čireva u ustima, gušobolje i upale krajnika.

Plod zove

Sirup: Pripremiti ga od ekstrakta i koristiti kao profilaksu kod zimskih prehlada ili za kašalj, i to u kombinaciji i sa drugim biljkama koje olakšavaju iskašljavanje, kao što je na primer timijan.

Tinktura: Kod reumatskih stanja koristiti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su grćica ili bela vrba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *