zova caj

zova cajZova, bazga (Sambucus nigra) čaj,sirup
Raste po ivicama šuma, zapuštenim mestima, uz potoke i puteve.

Koriste se cvasti ubrane čim se cvetići počinju otvarati
. Precvetala zova ne vredi, jer nema aromu i lekovita svojstva. Cvetovi su belo-žućkaste boje.
Sadrži eterična ulja, tanin, holin, smole, organske kiseline i dr. Saponini i heterozidi izazivaju znojenje što je značajno kod prehlada, bronhitisa, kašlja i gripa, jer čaj od zove podstiče znojenje i brže ozdravljenje.

Receptura za čaj od zove
Čaj od zove za znojenje:10 g zove prelije se sa litrom ključale vode, poklopi i posle pola sata pije kao topao čaj, na svaka 2 sata po šoljica. Može se zasladiti sa voćnim sirupom od višnje ili medom.
Još je bolji čaj od mešavine 4 g zove, i no 3 g kamilice i lipe. Priprema i korišćenje kao kod čaja za znojenje.
Čaj za lakše iskašljavanje: od mešavine po 30 g cveta zove i podbela i po 20 g cveta sleza i morača uzeti 3 kašike i preliti sa 4 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata piti po kašiku toplog čaja na svaka 2 sata.
Čaj za uredno mokrenje: tri kašike mešavine (po 30 g cveta zove, klekovih boba i semena peršuna i 10 g morača) preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno u toku noći. Pije se po šolja, tri puta dnevno, pre jela.
Čaj od jednakih delova zove i lipe zaslađen medom uz dodatak limunovog soka odličan je lek protiv prehlada, gripa, kijavice, katara, astme i svih zapaljenja sluzokože.

Sirup od zove
Razređivanjem sa vodom dobija se osvežavajući napitak sa izvesnim lekovitim svojstvima koja potiču iz cveta zove. Spravljanje sirupa od zove: 10 tek procvetalih cvasti zove potopiti u litar vode, dodati kesicu limunske kiseline (limontusa) i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga dodati 1 kg šećera, dobro promešati dok se šećer ne istopi i prokuvati, skinuti sa vatre, prohladiti, procediti i sipati u flaše i dobro zatvoriti. Razređuje se po želji sa vodom ili mineralnom vodom i pije kao osvežavajuće piće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *