ZALFIJA za ispiranje genitalija

Koliko je žalfija korisna za ljudski organizam najbolje pokazuje činjenica da se ona danas nalazi kao sastojak u mnogim lekovima i preparatima za lečenje upala i infekcija kod čoveka, ali i u pastama za zube.

Njena upotreba najviše se svodi na pravljenje čaja od nje pa se često koristi žalfija za ispiranje usta i desni. Stoga počnite sami da koristite ovu biljku umesto da kupujete preparate gde se ona nalazi samo u nekom procentu – dakle žalfija za ispiranje desni i usta može biti pripremljena i kod kuće i tako ćete znati da radite nešto potpuno prirodno i zdravo za vaš organizam.

Međutim, imajte u vidu da ako ga pijete ne bi trebalo da koristite ovaj čaj u velikim količinama. On može da izazove nervozu, svrab, osetljivost na svetlo ili iritaciju i važno je znati da žalfiju ne smeju koristiti trudnice, dojilje i epileptičari.

ZALFIJA za ispiranje genitalija

Žalfija za ispiranje usta i desni

Žalfija za ispiranje usta i desni preporučuje ako su vam grlo ili desni iz nekog razloga iziritirani. Upala grla neretko se pojavljuje zbog štetnih mikroorganizama u tom delu telu. Žalfija često potpuno leči upale i žalfija za ispiranje usta i desni se koristi da bi se sluzokoža ili inficirana koža dovela u prvobitno stanje bez tegoba. Pogledajte u produžetku kako se sve može koristiti žalfija za ispiranje.

Žalfija za ispiranje može da se koristi na više načina.  Na primer, kupite cele listove žalfije, kuvajte ih 10 minuta u litri vode i ostavite da odstoji poklopljeno u vodi preko noći. Sledećeg dana koristite taj spremljeni čaj od žalfije za ispiranje usta i grla. Spremljena i na ovaj način žalfija će smiriti iritiranu sluzokožu i ima dezinfekciono svojstvo. Koristite ga kod afti, upale desni, neprijatnog zadaha, karijesa i drugih stvari.

Priprema čaja od žalfije za ispiranje usta: Žalfija pomaže rešavanje mnogih problema sa usnom dupljom, pogotovo kada se radi o upalama. Kako se koristi žalfija za ispiranje usne duplje i grla? Preporučujemo da kašiku žalfije prelijete sa 2 dl ključale vode i nakon što odstoji 5 minuta da je procedite. Sačekajte da temperatura čaja bude izdržljiva za vaše grlo i nije pogrešno ni ako sačekate da se čaj skroz ohladi. U malim gutljajima ispirajte usta desetak puta, naginjući glavu nazad i potom ispljunite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu šolju čaja od žalfije koju ste skuvali i možete ovaj metod koristiti više puta na dan i više dana zaredom jer ćete tako umiriti grlo.

Priprema čaja od žalfije za ispiranje desni: Priprema je ista kao i kod čaja za ispiranje usta – nakon što odstoji nekoliko minuta pijte ga i zadržavajte u ustima mućkajući, kako bi bio bolji efekat i kako bi bolje prišao prostoru između zuba. Žalfija za ispiranje usne duplje bi trebalo da se koristi svako jutro i veče dok ne vidite promene na desnima. Takođe, ako upala vaših desni nije izazvana vađenjem zuba, možete svojim desnim pomoći tako što ćete žvakati suve listove žalfije i zatim ih ispljuniti. Napomena: Čak i ukoliko nemajte tegoba sa desnima, možete preventivno da sprovodite ove metode kako biste bolje održavali oralnu higijenu.

Čaj od žalfije za sekret

Sve žene tokom života bar jednom iskuse tegobu sa povećanim vaginalnim sekretom. On se tretira kao upala koja uzrokuje beličast i gust sekret neprijatnog mirisa i do njega dolazi zbog narušene PH ravnoteže u vagini. Tada bakterije preuzimaju ulogu i prave tegobe vagini – izazivaju otoko, crvenilo, peckanje, neretko i bol, a lekari za to odmah prepisuju vaginalete. Dobro je znati da ovoj tegobi pomaže i čaj od žalfije za sekret. Sledeći put kad dobijete ovu tegobu sa sekretom nemojte odmah posezati za vaginaletama nego isprobajte čaj od žalfije za sekret. Dve ravne kašike lista žalfije prelijte sa litrom ključale vode, ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite i kada se prohladi ispirajte vaginu irigatorom.

Čaj od žalfije korišćenje spolja

– Čaj od žalfije koristi se za lice protiv starenja, ali i kao tonik za regulisanje sebuma na masnoj koži lica. Ako postoje problemi sa pojavom bubuljica i akni skuvajte kašike listova žalfije u 250ml vode i nakon pola sata procedite i umivajte lice ili stavite obloge od čaja. Rezultate ćete videti već nakon nekoliko dana.

– Čaj od žalfije za ispiranje kose: Ukoliko primećujete da gubite kosu preporučuje se da svaki put pre pranja kose umasirate čaj od žalfije u teme kosu i da je isperete. Možete da koristite žalfiju u kombinaciji sa ruzmarinom ako želite da stimulišete rast kose. Koristite svaki dan tokom sedam dana ili jednom do dva puta na dan u sedam dana kako biste održavali sjaj kose, a služi i protiv peruti u kosi. Još jedna zanimljiva činjenica – svež čaj od žalfije može da potamni sedu kosu ili da produbi boju smeđe i crne kose!

Lekovitost žalfije

Čaj od žalfije ima brojna lekovita dejstva jer njen list sadrži eterična ulja, minerale i vitamine A i B, beta karoten cineol, boreol, kafeinsku kiselinu i mnoge druge supstance važne za čovekovo zdravlje. Žalfija kao lek koristi se u mnogo slučajeva, ona je prirodni antiseptik i antibiotik, ima antiflamatorno i antimikrobno dejstvo i ubija štetne bakterije, gljivice, alergije, iritacije i razne upalne procese koji napadaju ljudski organizam. Spolja žalfiju možete koristiti za lečenje ujeda insekata, kože, grla, usta i baginalnog sekreta.

Žalfija kao lek

Preporučuje se njeno korišćenje za vid, žalfija štiti od oboljenja respiratornih organa, a i prevencija je za rak pluća i usne duplje. Žalfija kao lek koristi se i za poboljšanje koncentracije i pamćenja pa čak stoji da podstiče lučenje hormona sreće u mozgu i mnogi naučnici tvrde da lekovitost žalfije ide do te mere da pomaže onima koji boluju od blage i umerene Alchajmerove bolesti. Preporučuje se da se koristi svakodnevno jer su takvim korišćenjem rezultati vidljivi već za četiri meseca. Žalfija za ispiranje je samo jedan od brojnih načina za korišćenje koji su lekoviti za organizam. Ovaj čaj preporučuje se za bolji rad srca, ali i za ispucale nokte, fleke na noktima, umiruje creva i želudac. Čaj od žalfije koristi se i kod prekomernog menstrualnog krvarenja, ali i kod zasustavljanja majčinog mleka kad dojenje prestane. Koristi se za jačanje nervnog sistema kao i kod prekomernog znojenja.