žalfijaLekovita biljka žalfija sprečava nastanak moždanog udara, pročišćava krv i obnavlja bolesnu ietru, a delotvorna je i u saniranju upala i gnojnih žarišta…

Žalfija je najpoznatiji predstavnik familije usnatica. To je veoma aromatična, začinska i medonosna biljka, visine od 30 do 90 cm sa plavoljubičastim ili ružičastim cvetovima i srebrnozelenim listovima. Raste na Mediteranu i na toplim, sunčanim pašnjacima, zaštićenim od vetra i mraza. U lekovite svrhe koriste se listovi i cvetovi žalfije koji se beru pre cvetanja, u maju ili junu. Svi delovi biljke imaju jak, aromatičan miris,koji se ne gubi sušenjem, a ljutog su i gorkog ukusa. Efikasna je u lečenju raznih bolesti disajnih organa, organa za varenje, jetre, a blagotvorno deluje na čitav organizam, ponekad čak može da zameni i antibiotike. Međutim, zbog jakih eteričnih ulja koje sadrži, ne preporučuje se dugotrajno i često korišćenje čaja od žalfije, dok se za spoljašnju upotrebu koristi bez ograničenja!

MOŽDANI UDAR
Konzumiranje žalfije smanjuje mogućnost nastanka moždanog udara i sprečava oduzetost.

KRV
Žalfija čisti krv od štetnih, patogenih klica i jača čitav organizam, a može se piti kao čaj ili se konzumirati kao začin.

NERVNI SISTEM
Otklanja nervnu slabost, smiruje i opušta telo. Preporučljivo je pre spavanja ležati u kupki u koju se sipa čaj od žalfije.

BOLESNIČKA SLABOST
Otklanja malaksalost i osvežava bolesnike koji dugo leže. Šaku cvetova žalfije potopiti u sirće pa tim oblogom masirati bolesnika.

JETRA
Pozitivno deluje na bolesnu jetru, regeneriše je i otklanja nadutost.

ŽENSKE BOLESTI
Čaj od žalfije upotrebljava se za regulisanje menstrualnog ciklusa, a “sedeća” kupka od ove biljke efikasna je u lečenju belog pranja.

BOLESTI DISAJNIH PUTEVA
Oslobađa disajne organe od sluzi, eliminiše žarišta u grlu, a pomaže i u slučaju upale krajnika. Preporučuje se konzumiranje toplog čaja od žalfije.

PARADENTOZA
Zaustavlja krvarenje i jača desni, a može i da očvrsne korenove klimavih zuba. Preporučljivo je svakodnevno trljanje desni i zuba svežim listovim žalfije.

ORGANI ZA VARENJE
Ublažava bolove u želucu, eliminiše gasove i zaustavl proliv. Pije se hladan i slan čaj od žalfije, polako i u manjim gutljajima.

UJEDI I OTEKLINE
Žalfija ima jako adstrigentno dejstvo (moc stezanja površine sluzoko: i povređene kože). Oblog od izgnječenih listova žalfije ubrzava zarastanje rana i skida otok.

IMUNOLOŠKI SISTEM
Zbog svog jakog antiseptičkog dejstva, žalfija jača imunitet i smanjuje mogućnost pojave bolesti.

NOĆNO ZNOJENJE
Tinktura od žalfije koristi s protiv noćnog znojenja.

Narodni nazivi Kadulja, krstašica Latinski naziv: Salvia officinalis