žalfija caj

žalfija cajŽalfija, kadulja (Salvia officinalis) ”Ako imate žalfiju u bašti, ne treba vam lekar”
Provansalska poslovica

Žalfija je tipična aromatična biljka sa plavoljubičastim cvetovima. Kao lekovito bilje koriste se listovi ubrani u vreme početka cvetanja. Lekovito dejstvo imaju mirišljavo etarsko ulje sa kamforom (1,5-2,5%), tanin i gorke materije, kao i gvožđe i drugi mikroelementi. Ukus je trpak i gorak.

Mnogi narodi smatraju čajeve od žalfije univerzalnim lekom.
Čaj od žalfije okrepljuje, pomaže i reguliše varenje, otklanja smetnje u organima za disanje i služi za ublažavanje kašlja. Dobar je i protiv hemoroida, bolesti bubrega i jetre i deluje umirujuće na nerve i bolji san,
pomaže cirkulaciju krvi i reguliše menstruaciju i olakšava klimaks kod žena. Uveče pre spavanja čaj od žalfije deluje umirujuće i opuštajuće kod nervoznih i premorenih osoba. Pomaže i kod klimakteričnih smetnji.

U kuhinji se koristi uz masna jela, pasulj i kupus i jela od džigerice i ribe. Seckano lišće je dobar dodatak mlevenom mesu, pečenjima, omletima i drugim jelima.

Receptura
Čaj od žalfije-Kašika listova žalfije prelije se sa 2 dl ključale vode, čaj ostavi poklopljen oko 10 minuta, ocedi i pije tri puta dnevno po šoljica.
-Šest kašika isitnjene žalfije stavi se u pola litra belog vina i ostavi 10 dana da odstoji. Pije se po čašica tog vina posle ručka i večere. Terapija traje oko 20 dana.
-Dve-tri kašike isitnjenog lista žalfije prelije se sa pola litra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji, procedi se i pije po šoljica čaja, dva do tri puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *