krcanje creva u stomakuKako nastaje nadutost u stomaku posle jela i kako u tom slučaju mogu pomoći začini i lekovito bilje?Iza na prvi pogled bezazlene, ali veoma česte pojave nadutosti stomaka nalaze se vrlo komplikovani mehanizmi, koji se često razlikuju od osobe do osobe…

Ovo su neke činjenice kojih nismo svesni: svakog dana se u našem stomaku stvori više litara gasova.Ovi gasovi potiču od gutanja vazduha (aerofagije), reakcije između hlorovodonične kiseline iz želuca i izlučenog pankreasnog bikarbonata (uz stvaranje ugljen-dioksida), fermentacije (uglavnom u debelom crevu) fermentabilnih supstanci (npr. vlakana), a delom i od retrodifuzije gasova iz krvi.

Od više litara gasova stvorenih u digestivnom kanalu ili unetih u njega,samo mali deo njih izađe putem podrigivanja ili “vetrova”. Velika većina gasova bukvalno se resorbuje i eliminiše disanjem.
Takođe, bitno je naglasiti da problem s nadimanjem ne zavisi samo od toga koliko se gasa stvara u digestivnom traktu već i od drugih faktora, na primer, od preosetljivosti creva. Naime, često govorimo da nas „kaiš ne steže”, to jest da nam se stomak objektivno nije naduo, ali uprkos tome osećamo nadutost. Smatra se da je upravo to fenomen koji može zavisiti od problema s pokretljivošću i preosetljivošću creva.

Biljni karminativi su veoma korisni u slučaju nadimanja upravo zato što deluju pomoću višestrukih mehanizama. Spisak je veoma dugačak, a mi ćemo navesti samo one koji su najpoznatiji i koji se lako mogu naći u prodaji.

Semenke začinskog bilja protiv nadutosti

Najpoznatiji karminativi spadaju u grupu semenki. Tu ubrajamo komorač, pogotovo njegovu slatku podvrstu (Foeniculum vulgare var. dulcis), kumin (Cuminum cvminum), korijander (Coriandrum estivum) i kim (Carum carvi). Sve te biljke pripadaju porodici štitara, bogatoj eteričnim uljima, kojih najviše ima u semenu. Svako se može brzo uveriti u njihovo pozitivno dejstvo kad se uzimaju posle obroka. Naime, već nakon nekoliko minuta javlja se nagon za podrigivanjem. Jedna od prvih studija na tu temu sprovedena je nad ljudskim ispitanicima 1955. godine, a objavljena je u prestižnom medicinskom časopisu Lancet. Kako je u njoj dokazano, pet do petnaest minuta nakon uzimanja eteričnih ulja karminativa opušta se donji mišić stezač jednjaka i oslobađa se vazduh. Uspeh ovih biljaka sigurno se dobrim delom može pripisati njihovom brzom i očiglednom dejstvu.

I to nije sve. Detaljna farmakološka istraživanja pokazala su da eterično ulje nekih od pomenutih biljaka (na primer, komorača) ima dvostruko dejstvo: spazmolitičko (u većim dozama) i tonično (u manjim dozama).
To je zato što su ta eterična ulja na putu duž digestivnog trakta izložena fiziološkom procesu razblažavanja. U želucu će biti više koncentrisana, a u crevima razblaženija zbog raznih želudačnih i crevnih sokova koji se obično luče. Zato će u želucu, gde su više koncentrisana, delovati opuštajuće na muskulaturu (što je veoma korisno u čestim slučajevima otežanog varenja sa osećajem sitosti posle obroka), dok će u crevima, u kojima su razblaženija, delovati tonično na muskulaturu. Kako naučnici kažu, upravo je tonično dejstvo korisno za lakše varenje i sprečavanje zastoja crevnih gasova.

Komorač protiv zapaljenja

Često se misli da ove biljke imaju pomenuta dejstva najviše zahvaljujući eteričnim uljima. Međutim, one sadrže mnoge druge važne sastojke recimo, flavonoide, koji na kompleksan način utiču na rad čitavog digestivnog kanala i sistema, a koji se ekstrahuju uglavnom preko čajeva. Na primer, ako napravite čaj od komorača, primetićete ne samo karakterističnu aromu, koja potiče od eteričnih ulja,već i tipičnu bledožutu boju, što je znak prisustva flavonoida. Sve to doprinosi njegovom protivupalnom dejstvu (dobar je protiv razdražljivosti creva).

Seme kima i korijandera

Kad je reč o kimu, posebno su zanimljive dve studije: u prvoj se pominje njegovo prebiotičko dejstvo (selektivno antiseptičko delovanje na crevnu mikrofloru, koja, s jedne strane, kao da štedi korisnu floru), dok druga naglašava smanjenu preosetljivost creva kad se ova biljka uzima u kombinaciji s pitomom nanom. I ova dejstva mogu doprineti blagotvornosti kima u slučaju nadutosti.

Što se tiče korijandera, treba pbmenuti njegovu sposobnost aktiviranja digestivnih enzima u pankreasu i crevima. Sve što omogućava bolje varenje i asimilaciju hrane umanjuje količinu fermentabilnih supstanci u debelom crevu, sprečavajući tako stvaranje crevnih gasova.

Đumbir protiv nadimanja

Među karminativnim biljkama od izuzetne vrednosti nalazi se i đumbir (Zingiber officinalis), od kojeg se koristi rizom. Reč je o biljci višestrukog dejstva. Ovde ćemo ga navesti prvenstveno zbog njegove izražene i dokazane sposobnosti da poveća protok krvi do sluzokože digestivnog kanala. Zbog čega je to važno? Kako smo rekli na početku, jedan od glavnih fizioloških mehanizama za sprečavanje nadimanja upravo je resorpcija gasova koji se stvaraju u crevima. Taj proces umnogome zavisi od protoka krvi do sluzokože. Što je on veći, to je veća i količina gasova koji se mogu reapsorbovati i izbaciti disanjem. Dakle, đumbir,ali i razne druge karminativne biljke umanjuje nadutost jer bukvalno olakšava fiziološku resdrpciju crevnih gasova.

U slučaju nadimanja donjeg stomaka

Ukoliko se nadutost oseća pretežno u donjem delu stomaka, što znači da je uzrokuju creva, biljke protiv nadutosti i gasova treba uzimati bar 20 do 30 minuta pre jela, na prazan stomak, kako bi aktivni principi brzo prošli kroz želudac i delovali tamo gde je potrebno. U tim slučajevima može koristiti đumbir u kombinaciji s nekim drugim navedenim karminativima. Naime, važno je, kako je prethodno objašnjeno, stimulisati krvnu cirkulaciju u sluzokoži creva te tako doprineti maksimalnoj resorpciji gasova.

Listovi i cvetovi kamilice i nane

Ne smemo zaboraviti nanu, posebno onu pitomu (Mentha piperita) i kamilicu iChamomilla matricaria). Od prve biljke se koriste listovi, a od druge cvetovi. Pitoma nana naročito eterično ulje, koje se dobija iz listova dosta se proučavala u tretiranju nervoznih creva, gde nadutost svakako igra važnu ulogu. Kamilica je, s druge strane, značajna po tome što, osim karminativnog i digestivnog, ima i umirujuće dejstvo, po čemu je dobro poznata. Takođe, deluje protivupalno na sluzokožu digestivnog trakta. Zato je veoma pogodna kad se uz nadutost javljaju i drugi poremećaji varenja, koji su možda povezani s nervnom napetošću.

Kako koristiti ove biljke i začine protiv nadutosti

KOMORAČ: Dva grama gnječenog semena stavite u šolju tople vode i ostavite 10 do 15 minuta. Pijte dva-tri puta dnevno.

KIM: Od pola do dva grama gnječenog semena stavite u solju topi vode i ostavite 10 do 15 minuta. Pijte dva-tri puta dnevno.

KUMIN: Pola grama mlevenog semena pijte dva-tri puta dnevno. Dva do tri grama gnječenog semena stavite u solju tople vode i ostavite 10 do 15 minuta. Pijte dva-tri puta dnevno.

KORIJANDAR: Gram do dva gnječenog semena stavite u solju tople vode i ostavite 10 do 15 minuta. Pijte dva-tri puta dnevno. Kao lek u hu može se uzimati u dnevnoj dozi od tri grama.

ĐUMBIR: Čaj od 0,75 do tri grama rizoma dnevno (ako je svež, onda gram i po do tri dnevno). Kad su u pitanju preparati koji sadrže gingerol (odgovarajuće aktivne principe), treba ih uzimati otprilike dva do šest miligrama dnevno.

PITOMA NANA: Jedan i po do tri grama listova stavite u solju tople de i ostavite pet do deset minuta. Pijte dva-tri puta dnevno.

KAMILICA: Tri grama cvetova stavite u solju tople vode i ostavite 10 do 15 minuta. Pijte dva-tri puta dnevno.

Kad se pravi čaj od bilo koje biljke bogate eteričnim uljima, važno je pokriti solju tako da napitak ne izgubi dragocene isparljive sastojke.

Što se tiče „gnječenja” semena, dovoljno ga je samo malo obraditi tučkom – tako će voda izvući više aktivnih principa.

Sve biljke se mogu uzimati odmah posle jela kako bi se olakšalo varenje, ili 30 minuta ranije,da bi se postiglo najbolje dejstvo u borbi s nadimanjem crevnog porekla.