vrkuta gospin plastVrkuta Alchemilla vulgaris L.
Drevni narodi su verovali kako je vrkuta najlekovitija ako se ubere noću kad je Mesec u poslednjoj četvrti. Germani su biljci dali ime po svojoj boginji prirode – Frige, Sloveni možda po svojoj boginji proleća Vesni, ali je sa dolaskom hrišćanstva potisnuto svako pagansko ime. Zamenila ga je Bogorodica i otud joj još jedan poznati naziv: Gospin plašt. Paracelzus i kasniji stručnjaci hvalili su je kao čudesnu travu, a njen sok kao dragoceni melem za rane.

OPIS BILJKE
Vrkuta gospin plašt je trajna zeljasta biljka slična grmu, visoka oko 40 cm, čiji izdanci plavo-zelene boje kasnije postaju crvenosmeđi i kudravo dlakavi. Krupni okrugli listovi su naizmenično postavljeni na peteljkama i dlakavi, sa 7-11 režnjeva, zupčasti na rubu na čijim se dlačicama zadržavaju kapi rose ili kiše, prelivajući se divnim bojama, odatle i ime – alhemila! Cvetići su mali, žućkastozeleni i tvore na kraju stabljike neku vrstu štita.

KORIŠTENI DELOVI BIUKE
Lekoviti su svi nadzemni delovi, beremo ih u vreme cvetanja, a listove možemo brati i kasnije.

ZA ŠTA JE DOBRA VRKUTA
Potpomaže u izbacivanju vode iz organizma, jača srčani mišić, leši upale, i čireve, čak i ako su zapušteni. Vrkuta je vrlo lekovita biljka, preporučuje se kod niza bolesti – sve ženske bolesti: poteškoće u vreme klimaksa, menstrualne tegobe, belo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena materica i preponske kile. Vrkutom se jača košuljica materice i time sprečava pobačaj, ona leci zapuštene čireve, gnojne rane, ubode i posekotine te groznicu usled povreda, leci epilepsiju, zaustavlja povećanje šećera u krvi i zakrčenje krvnih žila; leči upalu disajnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vađenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.
Najnovija istraživanja pokazala su da neke tvari u gospinom plaštu-vrkuti čak sprečavaju rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski naučnici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke! Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine; dovoljna je količina od 2-3 šoljice na dan, i vitka linija je osigurana.

PRIPREMA I UPOTREBA VRKUTE
ČAJ OD VRKUTE: i čajna kaščica vrkute prelije se šoljom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. Doza je 2 šolje na dan, a posle porođaja se pije puno čaja prvih 8-10 dana.
UVARAK: u litri vode skuvati 30-50 grama osušene biljke bez korena -za dvojaku primenu: protiv belog pranja i crevnih katara (klistir).
NALEV: u razmeru šoljica vode na tri kaščice osušenog lišća preliti biljnu masu vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta. Oceđeni čaj piti po tri šoljice dnevno.
ČAJ – 3 velike kašike sveže ili suve vrkute preliju se litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procedi; popije se tokom dana vrlo topao – posebno se preporučuje trudnicama jer im olakšava porod. Opisani čaj od vrkute vrlo je delotvoran kod analnog i vaginalnog svraba, a pije se 3-4 šoljice dnevno; istovremeno se tim čajem ispiru dotična mesta. Isti se čaj koristi i za ispiranje gnojnih rana, vlažnih ekcema i upaljenih očiju.
Ako tom čaju dodamo malo orahovog lišća, dobijamo izvanredni lek protiv krvarenja, posebno posle saobraćajnih udesa. Pije se 3-4 šoljice dnevno, tokom dve sedmice. Istovremeno preporučuje se i kupka od vrkute.
ČAJNA MEŠAVINA SA VRKUTOM– u jednakim delovima vrkuta i rusomača: 2 velike kašike te mešavine preliju se l litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procedi; pijemo ga 1 litru na dan, vrlo toplog tokom 2 sedmice, kao izvanredan lek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multipleks skleroze. Važno je da ovaj čaj piju deca sa slabim mišićima. Tada će se dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje kupka od uvarka vrkute.
KUPKA – 200 g suve ili sveže vrkute prokuva se u 3 l vode i izlije u kadu sa pripremljenom vodom. U vodi se ostaje 10-20 minuta i odlazi u krevet.
TINKTURA OD VRKUTE: 200 grama usitnjene biljke prelije se sa 1 litrom 60-postotnog alkohola i zatvoreno drži na toplom mestu mesec dana uz povremeno pretresanje. Koristi se za unutrašnja krvarenja u količini 10-15 kapi 2 puta dnevno i kod vanjskih krvarenja za dezinfekciju rana i lečenje raznih kožnih nečistoća.

UPOZORENJE!
Osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči, ne preporučuje se uzimanje ČAJA i preparata od vrkute!