VRESAK

Biljka Vresak(Calluna vulgaris) poznata je i pod nazivom kaluna.
VRESAK
Vresak pripada porodici vresova (Ericaceae). Ovaj zimzeleni grm naraste do jednoga metra. Razgranate stabljike su mu uspravne i polegnute, a na njima nasuprotno smešteni mali, uski, zaobljeni i goli listovi. Cvetovi su ružičasti do ljubičasti, zvonoliki, sakupljeni u cvetni grozd. Plod je tobolac. Prijatnog je mirisa i pikantno gorkoga ukusa.

RASPROSTRANJENOST:
Domovina vreska je područje Mediterana.

STANIŠTA:
Raste na suvim obroncima i padinama, ponekad prekrivajući cele komplekse, u svetlim šumama, uz puteve, na suvim livadama, pašnjacima, u borovoj šumi.

VREME CVETANJA: avgust – oktobar.

UPOTREBA: U narodu Vresak je rado korišćena biljka kao začin jelima i za lečenje raznih bolesti. Kao začin, vresak je i malo previše aromatičan, odnosno prejak. Najčešće se koristi u jelima od ribe i mesa, kao i od povrća. Preživljavanje u prirodi: ujesen je vresak dobar začin i dobar napitak, tim vredniji jer u to doba godine baš i nema nekog aromatičnog svežeg bilja.
Uputstvo za pčelare: Vresak daje obilnu pčelinju pašu. Med, tamnožute boje, teško se vrca i slabijeg je kvaliteta. Pčelari ga koriste za prezimljavanje pčela. Klasifikacijska oznaka za prinos meda je 2.

LEKOVITI DEO BILJKE
Bere se nadzemni deo biljke u cvatu i suši na toplom i promajnom mestu u hladu.

LEKOVITO DELOVANIE: lekoviti preparati vreska pre svega se koriste za: jače izlučivanje mokraće kod tegoba s bubrezimam, bešikom, infekcija, kamenaca u bešici, infekcije mokraćnih puteva, cistitisa, a i drugih komplikacija s mokraćnim organima, za lečenje sluzi i katara bronha, želuca i creva, čiščenje krvi, lečenje reumatskih tegoba, kožnih bolesti, naročito ekcema, osipa, kožnih nečistoća i za ispiranje i za obloge, za tegobe s prostatom, naročito infekcije i uvećanje prostate, za bolji rad srca, lečenje nesanice, i to naročito dugotrajne, jer je vresak lagani opijat, za lečenje poremećenog metabolizma, protiv crevnih parazita kao što su amebe i gliste. Zapadna narodna medicina koristi ga za lečenje: artritisa, bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala, kamenaca i katara u bešici, ekcema, gihta, nesanice, nervne napetosti, niskog pritiska, bolesti prostate, rana i povreda kože, za čišćenje krvi, jače znojenje, za pravljenje Bahovih cvetnih kapi.

RECEPTI (za navedena oboljenja): uzeti 1 kašičicu cvetova i listova vreska i 2 dl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i posle 15 minuta procediti. Piti 2-3 šolje čaja dnevno, može i zaslađenog medom, pre jela. Koristi se i za ispiranje i obloge.

TINKTURA (za navedena oboljenja):
Priprema se prema važećim propisima farmakopeje! Uzimati tri puta 10-15 kapi s malo vode ili čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *