Virak smatraju najboljim prijateljem svake žene. Ova biljka je izuzetno lekovita, a najdelotvornija je u rešavanju “ženskih tegoba” – upala jajnika, neredovnih ciklusa, krvarenja, a dokazano je i da pospešuje plodnost…

Lekovita biljka virak ili vrkuta, odnosno “gospina trava” je zeljasta višegodišnja biljka. Ono po čemu se virak izdvaja u odnosu na mnoge druge biljke su njegovi krupni, glatki, zeleni listovi koji su specifičnog oblika, a na svakom listu ove biljke se uvek zadržava po koja kapljica rose, pa otuda i naziv “sitna rosica” i “biserak”, kako se još ova magična biljka naziva u narodu.

virak caj

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo, a poznati švajcarski travar Johan Kincle je tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom ovog čaja.

Pomaže kod…

* policističnih jajnika
* upale jajnika
* vaginalnih infekcija izazvanih HPV virusom
* raznih bakterijskih infekcija
* pojačanog sekreta
* neredovne menstruacije
* hormonalnih poremećaja
* ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze
* menstrualnih bolova
* problema sa začećem
* prisustva rizika od spontanog pobačaja
* ranica na grliću materice
* mioma
* raka dojke

Virak čaj je delotvoran čak i protiv dijareje, upornog kašlja i upale ždrela.

Kako se pije?

Prelijte 1 kašičicu virka sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Nakon toga procedite i pijte. Ovaj čaj se pije u gutljajima. Preporučena doza je 2 šolje čaja od virka na dan.

Saznaj više>>>Virak lekovita trava