vidova trava

Saznajte:

– vidac biljka ili vidova trava
– čaj od vidove trave
– upotreba za oči

Biljka vidac ili vidova trava

Biljka vidac (Euphrasia officinalis) poznata je još i pod narodnim nazivima vidova trava, vidovica, vidovnjača, vidovčica, očanica itd. U pitanju je jednogodišnja zeljasta biljka, koja može da naraste svega 15 cm maksimalno (inače može da naraste od 5-15 cm). Stabljika je uspravna, kratka, pri vrhu razgranata. Listovi su jajastog oblika, sedeći, prekriveni dlačicama; dok su cvetovi sitni i beličaste boje, a rastu iz pazuhova listova. Cvetovi ove biljke podsećaju na oko: cvetić je bele boje, a unutar njega su 2 žute fleke i plave crte koje podsećaju na trepavice – otuda naziv očanica. Biljka vidac cveta od maja do oktobra, a na livadi se obično ni ne primećuje u obilju drugih većih i dominantnijih biljaka. Inače, vidac i živi na račun ovih biljaka, svojim korenjem se pričvrsti za biljku u blizini i od nje crpi hranu – ovo je neka vrsta parazitske biljke. Raste obično na suvim travnatim livadama, može se naći i na proplancima, obično raste pored puteva, na obodima šuma itd. Biljka slabo miriše, a ukus je oštar i smolast. Može se naći i u našim krajevima.

vidova trava

vidova trava

Kao lekoviti deo vidovice upotrebljava se njen nadzemni deo (listovi i cvetovi), biljka se bere cela bez korena, u vreme cvetanja.

Treba napomenuti da ova biljka sadrži i izvesne otrovne materije, pa se mora biti oprezan prilikom branja i upotrebe!

Vidac čaj

Čaj od vidca se najviše koristi za jačanje očiju i lečenje bolesti oka. Može se koristiti za unutrašnju, ali i za spoljašnju upotrebu u vidu obloga.

Kako se priprema čaj od vidovice?

Potrebno je 1 čajnu kašiku isitnjenog i osušenog nadzemnog dela biljke preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji oko 15 min, a zatim procediti i konzumirati.

Osim toga, čaj od vidca se koristi i za lečenje bolesti disajnih organa, bolesti žluca i creva, glave, uha, jetre, prostate itd.

Ovaj čaj deluje kao: antiseptik, antibakterik, antifungal, antidijaroik, adstrigent, antimikocid, antioksidant, digestiv, sekretolik i tonik.

Svoju lekovitost čaj od vidovice duguje svom dragocenom sastavu, a sadrži: etarsko ulje, galotanin, heterozide, eufrastan kiselinu, aromatične supstance, gorke i smolaste materije i dr.

Vidac biljka za oči

Vidac – vida oči. Kao što i sam naziv ove lekovite biljke kaže, a i kako njen izgled nalaže (cvet podseća na oko) – biljka vidac je lek za oči. Postoje zapisi koji datiraju još iz 15. veka gde se potvrđuje njeno lekovito delovanje.

Vidac za oči možete koristiti za unutrašnju upotrebu (konzumacijom čaja), ali se najviše koristi za spoljašnju u vidu obloga i kupki za oči (mada postoje i razni drugi pripravci za oči koji uključuju ovu biljku u svom sastavu).

Čaj od vidca za ispiranje očiju se priprema tako što se pola čajne kašike osušenog nadzemnog dela biljke prelije šoljom ključale vode, a zatim ostavi da odstoji najviše 2 minuta, a potom se procedi i sačekate da se malo prohladi – i onda ga možete primenjivati kao oblog ili kupku za oči.

Vidac je biljka za oči i koristi se za lečenje sledećih očnih tegoba:

– lečenje različitih upala oka

– lečenje konjuktivitisa

– uklanja simptome poput crvenila oka, svraba, suzenja, oticanja, preosetljivosti oka i sl.

– poboljšava vid

– reguliše očni pritisak

– sprečava suzenje očiju (nastalo usled alergijske reakcije ili prehlade)

– uklanja simptome glaukoma

– uklanja čmičak

– jača očnu jabučicu

– pomaže protiv krmelja

– otklanja slabost očiju usled dugotrajnog čitanja ili pisanja

– protiv pegavosti površine rožnjače

– protiv čira na rožnjači

– lečenje katarakte

– ublažava zamućeni vid.
Saznajte više>>> Prirodni lekovi za bolji vid