veronika čestoglavicaVeronika leči nervozu koja se javlja kao posledica psihičke i umne prenapregnutosti. Šolja čaja pre spavanja, zahvaljujuči umirujućem dejstvu ove biljke u narodu poznate kao Čestoslavica obezbedjuje opuštanje i miran san…

Veronika, u narodu poznata kao razgon i čestoslavica, raste na suvom zemljištu na rubovima šuma i pored puteva. Cveta od maja do avgusta, a za lek se skuplja biljka u cvetu. Ova lekovita biljka odličan je dodatak čajevima za pročišćavanje krvi, a kombinovana sa svežim vrhovima koprive leči hronični ekcem.
Veronika potpomaže i olakšava varenje i rad creva, a sprečava i proliv. Ima fantastično lekovito dejstvo u slučaju nervoze koja se javlja kao posledica psihičke prenapregnutosti. Šolja čaja pre spavanja, zahvaljujući umirujućem dejstvu ove biljke, obezbeđuje potpuno opuštanje i miran san. Čaj se naročito preporučuje osobama koje se
bave intelektualnim radom jer poboljšava pamćenje, a pomaže i u slučaju vrtoglavice. Pomešana sa korenom celera otklanja slabost živaca i depresiju, a pozitivno deluje i u slučaju žutice, peska u mokraći i bolova u zglobovima, koji se javljaju kao posledica reume i gihta. Preporučuje se i za lečenje zapaljenih i teških rana, naročito onih koje se nalaze u blizini cevanice. Konzumiranje čaja od sveže ubrane biljke čisti krv i preventivno deluje protiv zakrečenje krvnih sudova.

Latinski naziv: Veronica officinalis Narodni nazivi: razgon, čestoslavica, vetrovalj, bela boća i zmijin kuruz

Čaj od veronike

Kašičicu veronike preliti sa četvrt litra vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme, procediti, a zatim piti.

Sok od cvasti
Cvasti treba oprati i neosušene iscediti u sokovniku. Male boce napuniti sokom i držati u frižideru, Piti protiv ekcema po 1 kašičicu 2-3 puta dnevno.

Tinktura od veronike
Pune 2 kašike isitnjene biljke u cvatu potopiti u rakiju od žita jačine 38-40% i 14 dana ostaviti na suncu ili u blizini izvora toplote, i povremeno mućkati. Delotvorna je u lečenju gihta i reume, dok se spolja koristi za utrljavanje, a pije se 15 kapi dnevno sa malo vode ili čaja.

Za lakše iskašljavanje

Potrebno je pomešati 30 g veronike, podbela, morača i 10 g ljubičice.Tri supene kašike ove smese popariti sa pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, zatim ocediti i zasladiti medom. Piti
toplo svaka 2 sata po 1 kašiku.

Za umirivanje kašlja
Pomešati 20 g veronike, cveta sleza, podbela, nane i miloduha.Tri supene kašike ove smese popariti sa pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, zatim procediti i zasladiti medom. Piti toplo svaka 2 sata po 1 kašiku.

Protiv zatvora
Potrebno je pomešati 30 g lišća belog jasena i suvih šljiva, i 20 g veronike i sladića.
Dve supene kašike smeše kuvati 15 minuta u 400 ml vode i ostaviti 2 sata da odstoji. Polovinu popiti ujutro, a drugu polovinu uveče.

Čaj protiv žutice i Oboljenja jetre i slezine
Potrebno je 50 g korena maslačka, 25 g cvetova vodopije (cikorije), 25 g lazarkinje i 50 g veronike. Sve biljke dobro pomešati. Na četvrt litra vode uzeti punu malu kašiku i tokom dana piti, gutljaj po gutljaj, po 2 šolje nezaslađenog čaja.